Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies presenteert haar verslag

De aanbieding van het verslag aan de Voorzitter van de Tweede Kamer vindt plaats op woensdag 5 juli 2017 om 10.30 uur in de Oude Zaal. Aansluitend vindt een persconferentie plaats. De voorzitter van de ondervragingscommissie, Henk Nijboer, geeft dan een toelichting op het verslag. Ook is er gelegenheid voor de pers om vragen te stellen.

De ondervragingscommissie is ingesteld naar aanleiding van de Panama Papers. De commissie heeft in juni verschillende experts en direct betrokkenen uit voornamelijk de trustsector en de fiscale adviespraktijk gehoord. Met de ondervraging wil de Kamer meer inzicht krijgen in de werkwijze van trustkantoren en de fiscale adviespraktijk, en de effectiviteit van het toezicht daarop.



De parlementaire ondervraging richtte zich op twee afzonderlijke kwesties:

•Het doorsluizen van kapitaal via in Nederland gevestigde ondernemingen met niet of nauwelijks reële economische activiteiten (zogenaamde brievenbusmaatschappijen)

•Het wegsluizen van particuliere vermogens naar buitenlandse doelvennootschappen



De Parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies bestaat uit zes leden:

•      Henk Nijboer (voorzitter, PvdA)

•      Tom van der Lee (ondervoorzitter, GroenLinks)

•      Chris van Dam (CDA)

•      Jan Paternotte (D66)

•      Renske Leijten (SP)

•      Eppo Bruins (ChristenUnie)

Mededeling voor de redacties:

Het verslag is voor de pers onder embargo beschikbaar op woensdag 5 juli 2017 vanaf 8.30 uur bij H215. Embargo-exemplaren worden niet digitaal verzonden. Vertegenwoordigers van de pers wordt verzocht voor het aanvragen van de embargo-exemplaren bijgevoegd embargoformulier in te vullen en vóór dinsdag 4 juli 2017, 17.00 uur ondertekend te retourneren aan de stafdienst Communicatie, gebouw Hotel, kamer H234 of ingescand per mail aan persvoorlichting@tweedekamer.nl. Het embargo geldt tot 5 juli 2017, 10.30 uur en geldt ook voor de bijlagen.

Vertegenwoordigers van de pers die de aanbieding en persconferentie willen bijwonen, wordt verzocht zich hiervoor aan te melden per e-mail: persvoorlichting@tweedekamer.nl onder vermelding van naam, medium en contactgegevens.