Opnieuw leggen kinderen bewindspersonen het vuur aan de schenen

Op dinsdag 19 november 2019 vindt voor de tweede keer het Kindervragenuur plaats. Op dat moment mogen kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Genemuiden, Nieuw-Vennep, Ossendrecht, Lisse en Zeist plaatsnemen in de blauwe Kamerzetels en bewindspersonen aan de tand voelen over onderwerpen die hen bezig houden: de Nederlandse democratie, oorlog, pesten, dierenwelzijn en het milieu.

Traditie

Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie-Raemakers c.s., die de Tweede Kamer opriep om een Tweede Kamer-take-over te organiseren, waarbij Nederlandse jongeren via een Kindervragenuur vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet. De eerste editie van het Kindervragenuur was een groot succes, met interessante en inhoudelijke vragen.



Ingezonden vragen

Ook dit jaar had de Tweede Kamer de moeilijke taak om uit alle inzendingen vijf vragen te selecteren. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de volgende scholen en vragen:

  • Eben-Haëzerschool uit Genemuiden: ”Wie bestuurt Nederland? Koning Willem-Alexander of Mark Rutte?”
  • PCBS De Ark uit Nieuw-Vennep: “Is Nederland voorbereid op oorlog of een groot gevecht met vuurwapens?”
  • De Meulenrakkers uit Ossendrecht: “Waarom is pesten niet strafbaar?”
  • St. Josephschool uit Lisse: “Worden vleesproducenten streng gecontroleerd op het mishandelen van dieren?”
  • IBS Al Amana uit Zeist: “Waarom zit er zoveel plastic verpakking om de producten die we kopen?”

De vijf winnende schoolklassen zijn uitgenodigd om op 19  november 2019 – de dag voor de Internationale Dag van de Rechten voor het Kind – plaats te nemen in de plenaire zaal en hun vraag te stellen. De betreffende bewindspersonen zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden. In de ochtend worden de vragenstellers door Kamerleden voorbereid op het Kindervragenuur.



Het Kindervragenuur wordt ook dit jaar voorgezeten door Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. Arib: “Ik zie er enorm naar uit. Vorig jaar was ik erg onder de indruk van de vragenstellers. Ze deden het heel goed en netjes. Ook dit jaar geeft het Kindervragenuur ons de mogelijkheid om jongeren te betrekken bij ons werk. Ook al mogen zij nog niet stemmen, in de Kamer vertegenwoordigen we ook hún stem. De ingezonden vragen laten zien dat alles waar de politiek over beslist van invloed is op het dagelijks leven van kinderen en dat het hen ook bezig houdt.”

Het Kindervragenuur vindt plaats voorafgaand aan het reguliere vragenuur, van 12.30 tot 13.30 uur. Het wordt live uitgezonden op de website van de Tweede Kamer, via de app Debat Direct en via NPO Politiek.

Noot voor de redacties (niet voor publicatie):

Media zijn op dinsdag 19 november van harte welkom om het Kindervragenuur bij te wonen. Aanmelden kan via het accreditatieformulier op de website van de Tweede Kamer. Met vragen voor het organiseren van interviews met de kinderen kunt u contact opnemen met Samira Kleijn via persvoorlichting@tweedekamer.nl  of 06 - 2170 3439.