Open Monumentendag in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer is tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september 2019 geopend. Bezoekers kunnen via een unieke rondleiding de bijzondere ruimten en historische gebouwen op het Binnenhof bezichtigen, die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Ook de Ridderzaal, het ministerie van Algemene Zaken en de Eerste Kamer openen de deuren.

Programma

In het Tweede Kamergebouw kunnen bezoekers kunnen de plenaire zaal vanaf de publiekstribune bekijken. De route neemt bezoekers verder naar de Oude Zaal, waar de Tweede Kamer tot 1992 vergaderde, gevolgd door de Koffiekamer en de Rooksalon, waar portretten van oud- Kamervoorzitters tentoongesteld worden.

De Handelingenkamer is ook dit jaar speciaal voor Open Monumentendag geopend voor publiek. Deze historische bibliotheek wordt ook wel het ‘verborgen kunstjuweel van het Binnenhof’ genoemd. Alle schriftelijke verslagen van de Tweede Kamer – ook wel Handelingen – liggen hier opgeslagen.

Vervolgens lopen bezoekers via de Raad van State richting de Eerste Kamer. Daar kunnen zij onder andere de plenaire zaal, Hal en Handelingenkamer van de Eerste Kamer bezichtigen. Bij Algemene Zaken is de Trêveszaal, waar kabinet haar wekelijkse vergadering houdt, geopend voor publiek. De route wordt afgesloten met een bijzonder bezoek aan de Ridderzaal, die dan al klaar gemaakt is voor Prinsjesdag.

Praktische informatie

Tussen 10.00 uur en 16.30 uur kunnen bezoekers deelnemen aan de rondleiding. Vertrekpunt is de ingang van de Tweede Kamer, Lange Poten 4. Bezoekers moeten rekening houden met een beveiligingsscan. Er kan om een legitimatiebewijs worden gevraagd. De Handelingenkamer kan door groepen van maximaal dertig betreden worden. De route is tot aan de Ridderzaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Noot voor de redacties

Media zijn op zaterdag 14 september vanaf 10.00 uur van harte welkom in de Tweede Kamer. Aanmelden kan via de Stafdienst Communicatie: persvoorlichting@tweedekamer.nl.