Nieuwe vergaderopstelling voor commissies Tweede Kamer

Vanaf dinsdag 16 mei 2017 kunnen Tweede Kamercommissies ervaring opdoen met een meer dualistische vergaderopstelling, waarbij een duidelijkere scheiding wordt gemaakt tussen volksvertegenwoordigers en de regering. Daarbij gaan sprekers ook staan, zoals dat ook in de plenaire vergadering gebeurt. De proef – waarvoor de Troelstrazaal speciaal is ingericht – is een initiatief van het Presidium van de Tweede Kamer. Daarmee verwacht het Presidium dat de commissievergaderingen levendiger en interactiever worden.

In de huidige opstelling zitten Kamerleden en bewindspersonen tijdens commissievergaderingen naast elkaar en spreken zij vanaf hun zitplaats. In de Troelstrazaal wordt nu, bij wijze van proef, gekozen voor een opstelling waarbij Kamerleden en bewindspersonen van elkaar gescheiden zitten. Er is een apart ‘vak’ – een aparte tafel – voor de Kamerleden, leden van het kabinet en de voorzitter en griffier van de commissie. In het midden van ieder ‘vak’ is een spreekgestoelte; Kamerleden en bewindspersonen worden uitgenodigd achter het spreekgestoelte te gaan staan wanneer zij hun inbreng leveren. De cameraregie is daarop toegerust.

Het gaat om een proef die tenminste loopt tot de start van het zomerreces 2017. Daarna  wordt gekeken of de nieuwe opstelling voldoet aan de verwachtingen en of voortzetting c.q. uitbreiding wenselijk is.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

In de bijlage hieronder vindt u een overzichtstekening van de Troelstrazaal met de nieuwe opstelling. Met vragen kunt u terecht bij Marloes Konings, m.konings@tweedekamer.nl of 06/50128032.