Mededeling voor de redacties: start kabinetsformatie op 18 maart 2021

Van maandag 15 tot en met woensdag 17 maart 2021 vinden de verkiezingen voor de Tweede Kamer plaats. Sinds 2012 ligt de regie van de kabinetsformatie, die direct na de verkiezingen van start gaat, bij de Tweede Kamer. Dit betekent dat Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib de – op basis van de voorlopige verkiezingsuitslag – gekozen lijsttrekkers bijeen roept op donderdag 18 maart 2021. Deze bijeenkomst vindt plaats om 14.00 uur in de Rooksalon van de Tweede Kamer.

Het doel van deze bijeenkomst is om een verkenner aan te wijzen. De verkenner heeft als taak om gesprekken te voeren met de fracties en te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden zij voor zich zien. Naar aanleiding van de gevoerde gesprekken en op basis van de definitieve verkiezingsuitslag brengt de verkenner verslag uit aan de Tweede Kamer, waarna een debat zal plaatsvinden. Dit debat vindt, conform artikel 139a van het Reglement van Orde, plaats door de nieuwe Tweede Kamer, die op 31 maart 2021 wordt geïnstalleerd.

Na afloop van de bijeenkomst zal de Kamervoorzitter een persverklaring afleggen. Dat gebeurt in de Oude Zaal, waar gedurende de kabinetsformatie alle persconferenties zullen plaatsvinden.

De verkenner wordt later op de dag door de Kamervoorzitter ontvangen in de Stadhouderskamer.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Meer informatie over accreditatie en faciliteiten gedurende de kabinetsformatie volgt morgen, dinsdag 16 maart. Voor meer informatie over dit bericht, kunt u contact opnemen met persvoorlichting@tweedekamer.nl.