'Kleine eilanden, Grote uitdagingen'

De Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties heeft vandaag het rapport 'Kleine eilanden, Grote uitdagingen' digitaal in ontvangst genomen. Dit rapport gaat over de economische kansen en oplossingen van Curaçao, Aruba en Sint Maarten.

Het rapport 'Kleine eilanden, Grote uitdagingen' is gemaakt door het Economisch Bureau Amsterdam. De Kamercommissie had hierom verzocht. De commissie wilde graag een verkenning van de kansen en oplossingen voor de eilanden, in vergelijking met andere kleine eilandstaten in het Caribisch gebied. Het rapport bouwt voort op ‘Kerncijfers voor het Koninkrijk’, dat de commissie in 2019 heeft laten opstellen. In een bijlage bij het rapport worden de gevolgen van de coronacrisis in beeld gebracht.

Stille crisis

Uit 'Kleine eilanden, Grote uitdagingen' blijkt dat er zich op de eilanden in het afgelopen decennium een stille crisis met nagenoeg geen welvaartsgroei heeft voltrokken. Oorzaken hiervan zijn onder meer natuurrampen en economische tegenspoed, een laag concurrentievermogen en hoge overheidsschulden. De coronacrisis komt hier bovenop. Uitvoering van een breed hervormingsprogramma, gericht op arbeidsmarkt, ondernemersklimaat, kapitaalmarkt, (kosten van de) publieke sector, zorg en sociale zekerheid, kan de landen economisch weerbaarder en veerkrachtiger maken.

Wetgevingsoverleg

Het rapport wordt betrokken bij het wetgevingsoverleg van de Kamercommissie op 19 mei 2020, dat gewijd is aan de steunverlening vanuit Nederland aan de Caribische delen van het Koninkrijk.

Noot voor de redactie

Het rapport 'Kleine eilanden, Grote uitdagingen' vindt op de website van de Tweede Kamer via deze link. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer via persvoorlichtinge@tweedekamer.nl of via Anna Kodde, a.kodde@tweedekamer.nl/06 25475819.