Kindervragenuur belooft politiek vuurwerk

Op dinsdag 16 november 2021 vindt voor de derde keer het Kindervragenuur plaats. Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Dongen, Genemuiden, Tilburg, Urk en Wagenborgen nemen plaats in de blauwe Kamerzetels. Zij zullen demissionair minister-president Rutte en de demissionaire ministers Grapperhaus, Van Engelshoven, Schouten en Visser aan de tand voelen over onderwerpen die hen bezig houden: de Nederlandse democratie, dierenwelzijn, landbouw, milieu en onderwijs. Het Kindervragenuur wordt voorgezeten door Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp.

Ingezonden vragen

De Tweede Kamer heeft uit alle inzendingen de volgende vijf scholen en vragen geselecteerd:

 

  • J.J. Anspachschool uit Dongen: “Kan je naar de universiteit als je in armoede leeft?”
  • Eben-Haëzerschool uit Genemuiden:“Wat gaat er de komende jaren veranderen voor de landbouw?”
  • Basisschool De Borne uit Tilburg: “Zou het mogelijk kunnen zijn dat kinderen uit groep 7 en 8 een soort kinderen kabinet zouden kunnen vormen en dan een keer per maand of zo hun ideeën en meningen kunnen uiten aan de regering?
  • Ds. E. du Marchie van Voorthuysenschool uit Urk: “Wat wordt er gedaan tegen de stijging van het water?”.
  • Basisschool de Kronkelaar uit Wagenborgen: Waarom hebben dierenambulances (net als de politie, brandweer en gewone ambulances) geen voorrang?”

De vijf winnende schoolklassen zijn uitgenodigd om op dinsdag 16 november 2021 plaats te nemen in de plenaire zaal en hun vraag te stellen. De betreffende bewindspersonen zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden.

Het Kindervragenuur vindt plaats voorafgaand aan het reguliere vragenuur, van 12.30 tot 13.30 uur. Het wordt live uitgezonden op de website van de Tweede Kamer, via de app Debat Direct en via NPO Politiek.

Traditie

Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie-Raemakers c.s., die de Tweede Kamer opriep om een Tweede Kamer-take-over te organiseren, waarbij Nederlandse jongeren via een Kindervragenuur vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet. De eerste twee edities van het Kindervragenuur waren een groot succes, met interessante en inhoudelijke vragen. Vorig jaar kon het Kindervragenuur i.v.m. de geldende coronamaatregelen niet doorgaan. Vanwege de huidige coronamaatregelen die gelden in de Tweede Kamer zijn van iedere school 10 kinderen aanwezig, hun andere klasgenoten volgen het Kindervragenuur via de livestream in hun eigen klaslokaal.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Het Kindervragenuur is op dinsdag 16 november van 12.30 uur tot 13.30 uur in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Het wordt live uitgezonden op de website van de Tweede Kamer, via de app Debat Direct en via NPO Politiek.

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Persloket van de Tweede Kamer: persvoorlichting@tweedekamer.nl of 070-318 3003.