Uitnodiging voor de pers: Kindervragenuur in de Tweede Kamer

Kinderen krijgen op dinsdag 20 november letterlijk een stem in de Tweede Kamer. Tijdens het allereerste Kindervragenuur mogen zij bewindspersonen aan de tand voelen. Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Almere, Lisse, Middelburg, Enschede en Panningen bijten het spits af in deze nieuwe traditie. Het Kindervragenuurtje begint om 12:30 uur.

Nieuwe traditie

De Tweede Kamer wil kinderen ieder jaar het gesprek aan te laten gaan met bewindslieden. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib zit het eerste Kindervragenuur voor. “Een bijzonder moment en de start van een traditie. Met het Kindervragenuur willen we jongeren heel letterlijk betrekken bij ons werk. Ook al mogen zij nog niet stemmen, in de Kamer vertegenwoordigen we ook hún stem. Daarom is het goed om inzicht te krijgen in wat hen bezig houdt. Dat gebeurt tijdens het Kindervragenuur, maar ook in aanloop ernaartoe. We ontvingen meer dan 150 vragen waar we uit moesten kiezen.”

Ingezonden vragen

Al eerder riep de Tweede Kamer basisscholen op om pittige vragen te verzinnen voor de bestuurders van ons land. Uit alle inzendingen zijn vijf vragen geselecteerd. De vijf bijbehorende klassen zijn uitgenodigd om op 20 november naar de Tweede Kamer te komen en hun vraag in de plenaire zaal te stellen. De kinderen mogen op de 150 blauwe stoelen plaatsnemen. De betreffende bewindspersonen zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden. De vragen gaan onder meer over onderwijs, zorg en sport.

Het Kindervragenuur vindt plaats op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en in het jaar dat de Tweede Kamer 100 jaar algemeen kiesrecht viert. Het Kindervragenuur is live te volgen op de website van de Tweede Kamer, via de app Debat Direct en op de televisie via NPO Politiek.

Noot voor de redacties (niet voor publicatie):

Media zijn op dinsdag 20 november van harte welkom om het Kindervragenuur bij te wonen. Aanmelden kan via een reply op deze mail.

Voor vragen en het organiseren van interviews met de kinderen kunt u contact opnemen met Anna Kodde, woordvoerder Tweede Kamer via 06 2547 5819 of a.kodde@tweedekamer.nl.