Kiesrecht Open Dag

Op zaterdag 30 maart organiseert de Tweede Kamer de Kiesrecht Open Dag, om te vieren dat het algemeen kiesrecht – dus actief kiesrecht voor mannen én vrouwen – dit jaar honderd jaar bestaat. Iedereen is welkom om dit op 30 maart te komen vieren.

Bezoekers kunnen door de bijzondere ruimtes van de Tweede Kamer en het Binnenhof wandelen. De route komt onder meer langs de publieke tribune van de plenaire zaal, door de Oude Zaal van de Tweede Kamer en biedt een verbinding via het Binnenhof met de zalen in de Eerste Kamer en de Ridderzaal. Op al die verschillende plekken staan gidsen om een toelichting te geven. De gidsen zijn niet alleen medewerkers van het parlement, maar ook Kamerleden.

In de Oude Zaal van de Tweede Kamer worden documenten over de invoering van het algemeen kiesrecht tentoongesteld. Zo zijn de originele stukken van de wet-Marchant – de wet die leidde tot actief kiesrecht voor vrouwen – exclusief voor de open dag beschikbaar gesteld door het Nationaal Archief.

In de ochtend is er een kinderprogramma voor de jongste gasten. Voor kinderen tussen 8 en 12 jaar is er de hele dag een speurtocht.

In de middag vindt het Ik vier mijn stem-debat plaats; een debat met een verzameling van kiezers op de blauwe zetels en bewindspersonen in Vak K. Aan de hand van een loting wordt vlak voor het debat bepaald wie er spreektijd krijgt.

De dag wordt feestelijk afgesloten met muziek in de centrale hal.

Zaterdag 30 maart

10.00 – 17.00 uur

Ingang Lange Poten 4

De open dag is voor iedereen gratis toegankelijk.

Noot voor de redacties:

Meer informatie over de Kiesrecht Open Dag staat op: https://ikviermijnstem.nl/agenda/kiesrecht-open-dag-in-de-tweede-kamer .

Voor vragen kunt u contact opnemen met de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer, Samira Kleijn: persvoorlichting@tweedekamer.nl of 06-2170 3439.