Kamerleden bezoeken Nederlandse militairen in Mali

De vaste Kamercommissie voor Defensie heeft zaterdag 16 en zondag 17 april een bezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Mali. Commissievoorzitter Han ten Broeke (VVD) en de leden Fred Teeven (VVD), Angelien Eijsink (PvdA), Harry van Bommel (SP), Hanke Bruins Slot (CDA) en Raymond de Roon (PVV) stelden zich persoonlijk op de hoogte van de voortgang van de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie MINUSMA in het Afrikaanse land.

Ten Broeke: "In 2014 heeft de commissie ook een bezoek gebracht aan Mali om over de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie te worden geïnformeerd. Toen al was veel werk verzet. Bij dit bezoek hebben we opnieuw een goede indruk kunnen krijgen van de inspanningen die door Nederlandse militairen zijn verricht en van de brede internationale waardering die er is voor de resultaten die ondertussen zijn bereikt."

Op zaterdag is de delegatie rondgeleid bij de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU) in Bamako. Hier wordt alle informatie uit het veld verwerkt tot inlichtingenproducten. De Kamerleden kregen een toelichting over de inlichtingenketen in MINUSMA en de rol van de ASIFU daarin.

In de middag ging de delegatie in gesprek met Hamadou Konaté, de minister voor Solidariteit, Humanitaire actie en Wederopbouw van het noorden over onder andere de uitvoering van het vredesakkoord.

Verder sprak de commissie in de hoofdstad met Nederlandse militairen, politiefunctionarissen en civiele functionarissen over de Nederlandse bijdrage aan MINUSMA en de EU-missie EUTM.

Op zondag is de delegatie naar Gao afgereisd en kregen de leden op Kamp Castor uitleg over de verschillende eenheden van de missie, waarbij er ruim gelegenheid was om persoonlijk van gedachten te wisselen met de militairen uit Nederland en andere landen die deelnemen aan MINUSMA.

Vervolgens waren er onder andere ontmoetingen met de Procureur Generaal en een aantal rechters.

Noot voor de redacties:

In de bijlage treft u foto’s aan. U kunt deze foto’s desgewenst publiceren.

Voor vragen over het bezoek kunt u contact opnemen met de commissievoorzitter Han ten Broeke, mob: +31621703406 of met de individuele lede