Kamerleden bezoeken Nederlandse militairen in Irak

Kamerleden van de commissie van Buitenlandse Zaken brachten van vrijdag 29 april tot en met maandag 2 mei een werkbezoek aan de Nederlandse militairen die actief zijn in de internationale coalitie tegen ISIS. De delegatieleden bezochten diverse locaties waar de Nederlandse militairen actief zijn om te worden geïnformeerd over de Nederlandse bijdrage.

Delegatievoorzitter Angelien Eijsink (PvdA) gaf aan dat dit bezoek bijzonder is voor de leden van de commissie: "de commissie van Buitenlandse Zaken is de commissie die in de Tweede Kamer de besluiten van het kabinet behandelt om militairen uit te zenden op basis van artikel 100 van de Grondwet. Het is daarom belangrijk dat wij ons ook een goed beeld kunnen vormen van wat zo'n missie kan inhouden. Dit werkbezoek draagt daar zeker aan bij."

De leden hebben diverse ontmoetingen en gesprekken gehad met Nederlandse militairen. Als gevolg van de noodtoestand op 30 april moest de delegatie afzien van het voorgenomen bezoek aan Bagdad. In Erbil had de delegatie een ontmoeting met de regionale Koerdische regering in Noord-Irak, onder andere met de minister voor de Peshmerga en het hoofd buitenlandse betrekkingen. Ook werd de delegatie ontvangen door premier Barzani van de Koerdische regionale regering.

De volgende Kamerleden van de commissie voor Buitenlandse Zaken gingen mee:

 *   Angelien Eijsink (delegatievoorzitter, PvdA)

 *   Han ten Broeke (VVD))

 *   Michiel Servaes (PvdA)

 *   Ahmed Marcouch (PvdA)

 *   Raymond Knops (CDA)

 *   Raymond de Roon (PVV)

 *   Sjoerd Sjoerdsma (D66)

 *   Joel Voordewind (ChristenUnie)

Noot voor de redacties (niet voor publicatie):

In de bijlage treft u een foto aan. U kunt deze foto desgewenst publiceren.

Voor vragen over het bezoek kunt u contact opnemen met de delegatievoorzitter Angelien Eijsink: +31 6 - 18306023 of met de individuele leden.