Kamercommissie Economische Zaken en Klimaat ontvangt Eerste vice-voorzitter Frans Timmermans

Eerste vice-voorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie komt donderdag 19 maart 2020 op uitnodiging van de commissie voor Economische Zaken en Klimaat naar de Tweede Kamer voor een gesprek over de Europese Green Deal.

De Green Deal werd op 11 december 2019 gepubliceerd als een brede groeiagenda om de EU te transformeren naar een klimaatneutrale, schonere en concurrerende economie in 2050, waarin iedereen wordt meegenomen. Het plan omvat een reeks beleidsinitiatieven en maatregelen op het gebied van klimaat, energie, industrie, transport, milieu, landbouw, biodiversiteit, gebouwde omgeving, financiƫn, innovatie, buitenlandse handel en diplomatieke betrekkingen.

Om dit doel van klimaatneutraliteit juridisch te verankeren verscheen afgelopen woensdag 4 maart het voorstel voor een Europese klimaatwet. Later dit jaar volgen voorstellen om de huidige EU-brede klimaatdoelstelling voor 2030 op te hogen naar ten minste 50% en mogelijk 55%.

De commissie Economische Zaken en Klimaat heeft de Green Deal als prioriteit aangemerkt en zal het onderwerp daarom met extra aandacht volgen. Omdat de Green Deal meerdere beleidsterreinen beslaat nemen ook woordvoerders van andere Kamercommissies deel aan het gesprek.

Naar verwachting vindt eind maart een plenair debat plaats over de Green Deal met de minister-president en de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Noot voor de redacties:

Het gesprek vindt plaats op donderdag 19 maart van 11.00 uur tot 13.00 uur in de Thorbeckezaal. Het gesprek is ook live te volgen op de website van de Tweede Kamer.

Vertegenwoordigers van de pers die voor hun werk bij het gesprek aanwezig moeten zijn, hebben een accreditatie nodig. Een accreditatie aanvragen kan via de website van de Tweede Kamer.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Stafdienst Communicatie, Samira Kleijn 06-21703439 of persvoorlichting@tweedekamer.nl

Voor interviewverzoeken voor Eerste vice-voorzitter Timmermans kunt u contact opnemen met Tony Agotha, + 32 460 79 16 62.