Herdenking 4 mei bij nationaal monument ‘Erelijst van Gevallenen’



Op dinsdag 4 mei 2021 vindt de herdenking bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ plaats. Dat gebeurt met een toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, en kransleggingen door de Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer namens de Staten-Generaal, de minister-president en de staatssecretaris van VWS namens de Raad van Ministers en de directeur en leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep. De herdenking begint om 11.00 uur en is live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Met het oog op de geldende maatregelen rondom het coronavirus is de herdenking anders dan andere jaren. De ‘Erelijst van Gevallenen’ wordt voor de herdenking verplaatst naar de Statenpassage van de Tweede Kamer, waar er meer ruimte is voor de aanwezige Kamervoorzitters, bewindspersonen, scholieren en journalisten. Er kan geen publiek bij de herdenking aanwezig zijn.

De herdenking begint met een toespraak van Vera Bergkamp. In haar toespraak staat zij onder meer stil de omvang en betekenis van de Erelijst van Gevallenen en, aan de hand van een persoonlijk verhaal, bij de manier waarop de oorlog doorwerkt in het heden. Aansluitend worden er gedichten voorgedragen door leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag. Zoals ieder jaar wordt er een bladzijde van de ‘Erelijst van Gevallenen’ omgeslagen. Na de kransleggingen namens de Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer namens de Staten-Generaal, minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis namens de Raad van Ministers en de directeur en scholieren van de Johan de Witt Scholengroep is er een minuut stilte. 

De herdenking in de Tweede Kamer is live te volgen via www.tweedekamer.nl.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Accreditatie

Tijdens de herdenking is het mogelijk om foto’s te maken. Vanwege de geldende coronamaatregelen kan een maximum worden gesteld aan het aantal aanwezige fotografen. Aanmelden is daarom noodzakelijk en kan tot uiterlijk woensdag 29 april 15.00 uur bij de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer via e-mail: persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Fotografen die aanwezig zijn, krijgen een vaste plek toegewezen. De herdenking begint om 11.00 uur. Omdat de herdenking live wordt uitgezonden, dienen aanwezige fotografen uiterlijk om 10.45 aanwezig te zijn; daarna is toegang niet meer mogelijk.

Met vragen kunt u contact opnemen met de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer, via 070-3183003 of persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Over de ‘Erelijst van Gevallenen’

De ‘Erelijst van Gevallenen’ is sinds 1960 te vinden bij  ingang Binnenhof 1A van de Tweede Kamer en bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden – voor zover bekend. Iedere dag wordt een bladzijde van de ‘Erelijst van Gevallenen’ omgeslagen. Voor de herdenking op 4 mei 2021 wordt de ‘Erelijst van Gevallenen’ verplaatst naar de Statenpassage, omdat daar meer ruimte is. In 2010 heeft de Tweede Kamer de ‘Erelijst van Gevallenen’ in samenwerking met het NIOD gedigitaliseerd, naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Erelijst. De digitale ‘Erelijst van Gevallenen’ is te vinden op www.erelijst.nl.