Herdenking 4 mei bij nationaal monument ‘Erelijst van Gevallenen’

Op 4 mei vindt de herdenking bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ plaats. Dat gebeurt met een toespraak door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en kransleggingen door de Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer namens de Staten-Generaal en de minister-president en de staatssecretaris van VWS namens de Raad van Ministers. De herdenking begint om 11.00 uur en is live te volgen via de website van de Tweede Kamer.

Met het oog op de geldende maatregelen rondom het coronavirus is de herdenking anders dan andere jaren. De ‘Erelijst van Gevallenen’ wordt voor de herdenking verplaatst naar de Statenpassage van de Tweede Kamer, waar er meer ruimte is voor de aanwezige Kamervoorzitters, bewindspersonen en journalisten. Er kan geen publiek bij de herdenking aanwezig zijn.

Kamervoorzitter Khadija Arib: “Het is spijtig dat de activiteiten die dit jaar zouden plaatsvinden om 75 jaar vrijheid te vieren worden overschaduwd door de crisis met het coronavirus. Veel is geannuleerd of uitgesteld. Als Kamer hebben we besloten om de herdenking op 4 mei door te laten gaan, in aangepaste vorm. Juist in dit bijzondere vieringsjaar is het belangrijk om stil te staan bij de verschrikkingen van de oorlog en bij de betekenis van vrijheid en democratie. En de mensen te eren die in de oorlog hebben gestreden en zijn gevallen voor het vaderland.”

De herdenking begint met een toespraak van Khadija Arib. In haar toespraak staat zij onder meer stil bij het feit dat iedereen zich deze dagen beperkt voelt in zijn of haar vrijheid en zich, misschien meer dan vóór deze crisis, realiseert hoe het is om te leven in angst en jezelf niet veilig of vrij te voelen. Aansluitend wordt er een korte video getoond, waarin leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag gedichten voordragen. Zoals ieder jaar wordt er een bladzijde van de ‘Erelijst van Gevallenen’ omgeslagen. Na de kransleggingen door de Voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer namens de Staten-Generaal en minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Paul Blokhuis namens de Raad van Ministers is er een minuut stilte.  

De herdenking in de Tweede Kamer is live te volgen en terug te zien via www.tweedekamer.nl. De herdenking wordt ook live uitgezonden op NPO Politiek.

Op de website van de Tweede Kamer is vanaf 4 mei ook een digitale rondleiding te zien, langs plekken in het Kamergebouw die een bijzondere betekenis hebben in het licht van de Tweede Wereldoorlog.

Noot voor de redacties:

Tijdens de herdenking is het mogelijk om (foto)opnamen te maken. Met het oog op de geldende maatregelen kan een maximum worden gesteld aan het aantal aanwezige media. Aanmelden is daarom noodzakelijk en kan tot uiterlijk woensdag 29 april 15.00 uur bij de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer via e-mail: persvoorlichting@tweedekamer.nl.

Media die aanwezig zijn krijgen een vaste plek toegewezen. De herdenking begint om 11.00 uur. Omdat de herdenking live wordt uitgezonden dienen aanwezige media uiterlijk om 10.45 aanwezig te zijn; daarna is toegang niet meer mogelijk.

Meer informatie bij Marloes Konings (06-50128032, m.konings@tweedekamer.nl) of Samira Kleijn (06-21703439 of s.kleijn@tweedekamer.nl).

Over de ‘Erelijst van Gevallenen’

De ‘Erelijst van Gevallenen’ is sinds 1960 te vinden bij  ingang Binnenhof 1A van de Tweede Kamer, en bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden – voor zover bekend. Iedere dag wordt een bladzijde van de ‘Erelijst van Gevallenen’ omgeslagen. Voor de herdenking op 4 mei 2020 wordt de ‘Erelijst van Gevallenen’ verplaatst naar de Statenpassage, omdat daar meer ruimte is. In 2010 heeft de Tweede Kamer de ‘Erelijst van Gevallenen’ in samenwerking met het NIOD gedigitaliseerd, naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Erelijst. De digitale ‘Erelijst van Gevallenen’ is te vinden op www.erelijst.nl.