Herdenking 4 mei bij nationaal monument ‘Erelijst van Gevallenen’

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, en de Voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, leggen op zaterdag 4 mei 2019 om 11.00 uur namens de Staten-Generaal een krans bij het nationaal monument ‘Erelijst van Gevallenen’, in de hal van Binnenhof 1a, onderdeel van het Tweede Kamergebouw.

De herdenking begint met het voordragen van gedichten door leerlingen van de Johan de Witt Scholengroep uit Den Haag, gevolgd door een toespraak van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. In haar toespraak gaat zij in op het Jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: ‘In vrijheid kiezen’. Het thema sluit aan bij de viering van honderd jaar algemeen kiesrecht. Eerder dit jaar schreef Arib ook de jaarthema-tekst, die is gepubliceerd op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Na de kranslegging door beide Kamervoorzitters leggen minister-president Mark Rutte en de staatssecretaris van VWS, Paul Blokhuis, een krans namens de Raad van Ministers. Om 11.30 uur volgt de herdenking in het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. De bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging door vertegenwoordigers van de pers, bij het monument aan de gevel van Nieuwspoort.

De herdenking in de Tweede Kamer is live te volgen via www.tweedekamer.nl.

Noot voor de redacties:

Tijdens de herdenking is het mogelijk om (foto)opnamen te maken. Hiervoor kunt u zich tot uiterlijk maandag 29 april aanmelden bij de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer, via telefoon 070-3183003 of e-mail persvoorlichting@tweedekamer.nl.

De ‘Erelijst van Gevallenen’ is sinds 1960 te vinden bij  ingang Binnenhof 1A van de Tweede Kamer, en bevat van bijna 18.000 gevallenen de familienaam en voornamen, plaats en datum van geboorte, beroep of militaire rang, plaats en datum van sneuvelen of overlijden – voor zover bekend. Iedere dag wordt een bladzijde van de ‘Erelijst van Gevallenen’ omgeslagen.  

In 2010 heeft de Tweede Kamer de ‘Erelijst van Gevallenen’ in samenwerking met het NIOD gedigitaliseerd, naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van de Erelijst. De digitale ‘Erelijst van Gevallenen’ is te vinden op www.erelijst.nl.