Feestjaar 100 jaar algemeen kiesrecht van start

logo algemeen kiesrecht blauw

In de Tweede Kamer is vandaag het startschot gegeven voor de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht in Nederland. In 1848 was slechts 1,8% van de Nederlandse bevolking kiesgerechtigd. Na de invoering van het algemeen kiesrecht steeg het percentage stemgerechtigden van 22,9% in 1918 naar 46,3% in 2022. In 2017 lag het percentage op 74,9%. Sinds 1922 zijn er in 27 Tweede Kamerverkiezingen 192.361.485 stemmen uitgebracht.

“Hetalgemeen kiesrecht is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen en moest stap voor stap worden bevochten. Het is belangrijk dat wij daar bij stilstaan”, vindt Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib.

Op donderdag 27 september 2018 opende de Voorzitter van de Tweede Kamer de tentoonstelling Ik vier mijn stem, die het hele jaar gratis te bezichtigen is in de Tweede Kamer. De tentoonstelling laat de bijzondere weg naar het algemeen kiesrecht zien én maakt duidelijk hoe het kiesrecht nog steeds in beweging is.

Bronzen beeld Suze Groeneweg

Ook onthulde de Kamervoorzitter een bronzen beeld van Suze Groeneweg, de eerste vrouw die precies een eeuw geleden beëdigd werd als Kamerlid. Dit deed zij samen met een achternicht van Suze Groeneweg, Leontine van Kuijvenhoven-Groeneweg en een 10- jarige naamgenote van Suze Groeneweg. Het beeld is gemaakt door Siemen Bolhuis.

“Suze Groeneweg was honderd jaar geleden de enige vrouw tussen 99 mannen. Dat was niet altijd gemakkelijk, maar ze zette door. Daarmee heeft zij de weg vrijgemaakt voor vrouwen in het parlement. Het is dan ook niet meer dan logisch dat zij – in ‘haar’ huis, hier in het hart van de Nederlandse democratie – een standbeeld krijgt.”

Viering 100 jaar kiesrecht

In het parlementaire jaar 2018-2019 organiseert de Tweede Kamer een serie van activiteiten. Hiermee wil de Kamer aan een zo breed mogelijk publiek de waarde laten zien van onze parlementaire democratie.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Kodde, woordvoerder Tweede Kamer, 06 25475819 of via a.kodde@tweedekamer.nl. Er zijn foto’s opvraagbaar. Kijk ook op www.ikviermijnstem.nl.