Denen sluiten aan bij Nederlandse campagne voor transparant Europa

Twee rapporteurs transparantie van de Kamercommissie Europese Zaken Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) zijn uitgenodigd voor een bezoek aan de vaste Kamercommissie Europese Zaken van het Deense Parlement. De rapporteurs vertrekken vrijdagochtend 25 mei naar Kopenhagen. De Deense volksvertegenwoordigers volgen met veel belangstelling de inzet van de Nederlandse parlementariërs voor een transparanter Europa en willen aansluiten bij de campagne die in 2017 is ingezet.

Campagne transparantie

De commissie Europese Zaken van de Tweede Kamer deed in 2017 onderzoek naar transparantie in Europese wetgeving en concludeert dat parlementariërs op dit moment de EU niet goed kunnen controleren. In de paper ‘Opening up closed doors – paper on EU transparency’ schrijven de rapporteurs Pieter Omtzigt (CDA), Renske Leijten (SP) en Martin van Rooijen (50PLUS) namens de commissie dat instanties zoals de EU-ministerraad een soort ‘black box’ zijn. Het is onduidelijk hoe onderhandelingen verlopen en hoe beleid over bijvoorbeeld landbouw, pensioenen of migratiebeleid precies tot stand komt. Te veel documenten zijn als vertrouwelijk aangemerkt. Dit zorgt ervoor dat nationale volksvertegenwoordigers de regeringen niet goed kunnen controleren. De afstand voor burgers tot Europa wordt door het niet transparant maken van (het proces van) wetgeving groter.

Meer lezen: van black box to glass box. Campagne voor een-transparanter-europa

Noot voor de redactie: niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anna Kodde, woordvoerder Tweede Kamer, 06 25475819/ a.kodde@tweedekamer.nl