Delegatie van Eerste en Tweede Kamer bezoekt Caribisch deel Koninkrijk

Een parlementaire delegatie van de Eerste en Tweede Kamer, onder leiding van de voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer, de heer Alexander Pechtold, neemt van dinsdag 9 januari tot en met donderdag 11 januari deel aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) op Aruba. Voorafgaand aan het IPKO gaat de delegatie op zondag 7 januari en maandag 8 januari naar Bonaire voor het afleggen van een aantal werkbezoeken.

Gedurende het IPKO vergaderen delegaties van de Staten-Generaal en van de Staten van Aruba, Curaçao en Sint Maarten onder voorzitterschap van de Statenvoorzitter van Aruba, de heer Ady Thijsen over belangrijke thema's die alle landen van het Koninkrijk aangaan De centrale thema’s voor dit IPKO zijn duurzaamheid en klimaat.

Agenda

Op dinsdag staat onder andere een presentatie over de gevolgen van orkaan Irma op de agenda.

De situatie op Sint Maarten wordt besproken nadat deze verwoestende orkaan in september 2017 overde Bovenwindse eilanden trok. Daarnaast is er aandacht voor de politieke situatie in Venezuela en de mogelijke gevolgen hiervan voor het Caribische deel van het Koninkrijk

Woensdag staat in het teken van de Sustainable Development Goals. Dit zijn een reeks doelstellingen voor toekomstige  duurzame ontwikkeling op basis van internationale samenwerking. Ze zijn opgesteld door de Verenigde Naties en gelden als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De stand van zaken van de Sustainable Development Goals in Nederland, Curaçao en Sint Maarten worden besproken gevolgd door een werkbezoek aan een instelling op het gebied van duurzame energie.



De samenstelling van de Nederlandse delegatie is als volgt:

Eerste Kamer

Ruard Ganzevoort (GroenLinks, plaatsvervangend delegatieleider)

Sophie van Bijsterveld (CDA)

Thom de Graaf (D66)

Mohamed Sini (PvdA)

Tweede Kamer  

Alexander Pechtold (D66, delegatieleider)

Joba van den Berg (CDA)

André Bosman (VVD)

Antje Diertens (D66)

Machiel de Graaf (PVV)

Attje Kuiken (PvdA)

Ronald van Raak (SP)

Liesbeth van Tongeren (GroenLinks)

Noot voor de redactie:

Na afloop van het interparlementair overleg is een afsluitende persconferentie waar de voorzitters en vicevoorzitters van de delegaties terugkijken op het overleg. Deze persconferentie is te volgen op donderdag 11 januari om 19.15 uur Nederlandse tijd in de Tilanuskamer van het Tweede Kamergebouw.



Belangstellende pers kan zich hiervoor aanmelden bij de Stafdienst Communicatie tot uiterlijk woensdag 10 januari 12.00 uur, Tweede Kamer, telefoon +31 070318 3003 of e-mail persvoorlichting@tweedekamer.nl

 

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Afdeling Communicatie en Protocol van de Eerste Kamer en de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer.