Brief Tweede Kamervoorzitter m.b.t. debat nader onderzoek commissie-Oosting

Brief Tweede Kamervoorzitter m.b.t. debat nader onderzoek commissie-Oosting

aan  De leden van de Tweede Kamer

datum 15 juni 2016

Geachte leden,

Tijdens het debat over het nader onderzoek van de commissie-Oosting op 8 juni jl. heb ik – naar aanleiding van een vraag van het lid Verhoeven (D66) aan de minister van Veiligheid en Justitie, om te “bezien of de heropening van zijn Tweede Kameraccount mogelijk is om de brief alsnog te vinden” – intern geïnformeerd naar het antwoord op die vraag. Aan het einde van het debat heb ik gemeld “dat de Dienst Automatisering heeft medegedeeld dat er drie maanden na het opheffen van een account geen back-ups meer beschikbaar zijn”.

Naar aanleiding van signalen uit de Kamer, dat er voorbeelden zijn waaruit blijkt dat van dit beleid wordt afgeweken, heeft de Dienst Automatisering nader onderzoek gedaan. Vandaag heb ik vernomen dat het mailarchief van het voormalig Kamerlid Van der Steur alsnog is aangetroffen, en dat het mogelijk is om zijn account te activeren. Ik heb hem hiervan op de hoogte gesteld, en hem gevraagd hoe hij hiermee wil omgaan. Dit in het licht van zijn reactie op de vraag van het lid Verhoeven, dat er geen enkel bezwaar is tegen heropening van zijn Tweede Kameraccount. 

Deze gang van zaken is voor mij aanleiding het beleid met betrekking tot het archiveren en bewaren van Tweede Kameraccounts – en de uitvoering daarvan – kritisch tegen het licht te houden.

Met vriendelijke groet,

Khadija Arib

Voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal

Noot voor de redacties:

Met vragen kunt u terecht bij Marloes Konings, via 06-50128032 of m.konings@tweedekamer.nl.