Bijeenkomst lijsttrekkers en persverklaring

De Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, heeft de volgens de voorlopige uitslag gekozen lijsttrekkers uitgenodigd voor een bijeenkomst. Deze bijeenkomst vindt plaats om 14.00 uur in de Rooksalon van de Tweede Kamer.

Het doel van deze bijeenkomst is om een verkenner aan te wijzen. De verkenner heeft als taak om gesprekken te voeren met de fracties en te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden zij voor zich zien. Naar aanleiding van de gevoerde gesprekken en op basis van de definitieve verkiezingsuitslag brengt de verkenner verslag uit aan de Tweede Kamer, waarna een debat zal plaatsvinden. Dit debat vindt, conform artikel 139a van het Reglement van Orde, plaats door de nieuwe Tweede Kamer, die op 31 maart 2021 wordt geïnstalleerd.

Na afloop van de bijeenkomst zal de Kamervoorzitter een persverklaring afleggen. Dat gebeurt in de Oude Zaal, waar gedurende de kabinetsformatie alle persconferenties zullen plaatsvinden. De persverklaring is live te volgen via de website van de Tweede Kamer:

https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/livedebat/oude-zaal

De verkenner wordt later op de dag door de Kamervoorzitter ontvangen in de Stadhouderskamer.  

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Als gevolg van alle coronamaatregelen is het aantal beschikbare plaatsen zeer beperkt. Vrije inloop is niet mogelijk, ook niet met vaste accreditatie.

Met de parlementaire redacties zijn afspraken gemaakt over toegang tot de Rooksalon, Oude Zaal en de Stadhouderskamer en het persvak op het Binnenhof, voor de duur van de kabinetsformatie. Het doel van deze afspraken is om fotomomenten en persconferenties toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de parlementaire pers.

NOS, SBS en RTL verzorgen samen de cameraopnamen van de mediamomenten in de Rooksalon, Oude Zaal en de Stadhouderskamer. Wie gebruik wil maken van deze beelden kan contact opnemen met mcr.nl@redbeemedia.com. Livebeelden zijn kosteloos te verkrijgen, het achteraf opvragen van materiaal is enkel mogelijk via een licentie.

De Tweede Kamer stelt foto’s beschikbaar via Flickr; deze foto’s mogen door redacties rechtenvrij worden gebruikt.

Met vragen kunt u contact opnemen met de Stafdienst Communicatie van de Tweede Kamer, via 070-3183003 of persvoorlichting@tweedekamer.nl