Activiteiten rondom Verantwoordingsdag 2017

Op woensdag 17 mei 2017 is het Verantwoordingsdag. Een dag waarop de Tweede Kamer haar rol als controleur van de jaarverslagen van de regering viert. Wat waren de plannen voor het afgelopen jaar, wat is er bereikt en wat heeft dat gekost? Geholpen door de rapporten van de Algemene rekenkamer en ervaringen van mensen uit de samenleving gaat de Kamer hierover in debat met het kabinet.

De komende tijd zijn er naast het Verantwoordingsdebat en de behandeling van de jaarverslagen door de vaste commissies tal van activiteiten bij de Kamer in het kader van Verantwoordingsdag:

  • Evenals vorig jaar start Verantwoordingsdag 2017 met een Verantwoordingsontbijt voor Kamerleden. Dit jaar is ook Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn, special envoy van de Startup Delta, bij deze ontbijtbijeenkomst aanwezig. Hij zal daar zijn perspectief op Verantwoordingsdag en het belang van verantwoorden geven. Ook de president van de Algemene Rekenkamer, de heer Arno Visser, zal tijdens deze bijeenkomst reflecteren op de geschiedenis en betekenis van Verantwoordingsdag.

     
  • V-100 : Op maandag 22 mei 2017 heeft de vaste commissie voor Financiën honderd mensen uit de samenleving uitgenodigd. Deze mensen, de V-100 zijn geselecteerd door ProDemos vanuit diverse beroepsgroepen die in het dagelijks leven direct betrokken zijn bij de bepaalde beleidsthema’s. Zij controleren de jaarverslagen van de ministeries van OCW, SZW, VWS, V&J en EZ. Aan de hand van een aantal thema’s zullen zij op die dag in groepen vragen bedenken, die ze aansluitend aan de Kamervoorzitter aanbieden. Kamerleden kunnen die vragen gebruiken in het Verantwoordingsdebat en de debatten van de vaste Kamercommissies.

    De thema’s die aan de orde komen zijn:
  • Meer goed werk
  • Kansen voor iedereen
  • Duurzaam en innovatief ondernemen
  • Betrouwbare, betaalbare en duurzame energievoorziening
  • Veilige wijken
  • Straffen en reclasseren
  • Uitdagend onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt
  • Vakkundige leraren
  • Sporten en bewegen voor iedereen

    De genodigden kunnen gebruikmaken van de kennis van experts uit de Tweede Kamer en Algemene Rekenkamer. De gesprekken worden begeleid door gespreksleiders van ProDemos en het Nederlands Debatinstituut.

     
  • De Tweede Kamer organiseert samen met de Algemene Rekenkamer op vrijdag 9 juni een ‘Accountability Hack’. Op deze dag worden ontwikkelaars van apps (applicaties) uitgedaagd om met gebruik van open data de geldstromen en prestaties van de overheid op nieuwe en innovatieve manieren in beeld te brengen.

     
  • In de periode vanaf Verantwoordingsdag tot aan het zomerreces zullen de vaste Kamercommissies over de jaarverslagen debatteren met het kabinet. Zeven van hen hebben inmiddels rapporteurs aangewezen om namens de commissie het jaarverslag te controleren.

           Buitenlandse Zaken: Van Helvert (CDA)

           Buitenlandse Handel/Ontwikkelingssamenwerking: Yesilgöz (VVD) en Amhaouch (CDA)

           OCW: Van der Molen (CDA) en Wiersma (VVD)

           Defensie: Belhaj (D66)

           EZ: Weverling (VVD)

           SZW: Yesilgöz (VVD) en Raemakers (D66)

           VWS: Hermans (VVD)

Noot voor de redacties: (niet voor publicatie)

Media kunnen bij de V-100 en de ‘Accountability Hack’ aanwezig zijn. Aanmelding hiervoor is verplicht en kan via persvoorlichting@tweedekamer.nl. Voor vragen en meer informatie over de programma’s van de V-100 en de ‘Accountability Hack’ kunt u terecht bij de Stafdienst Communicatie, Nancy Podt,  persvoorlichting@tweedekamer.nl of 070-3183003.