Weer meer debatten in Kamer

De Tweede Kamer gaat weer meer debatteren. De versoepeling van de coronamaatregelen is voor het Presidium van de Tweede Kamer aanleiding om de werkzaamheden verder te verruimen, schrijft Kamervoorzitter Khadija Arib in een brief aan de Kamerleden.

"Voor een optimaal functionerend parlement is het nodig dat wij de ruimte hebben om met elkaar te debatteren. Niet alleen over deze crisis, maar ook over andere urgente onderwerpen die de samenleving bezighouden. Daarnaast is het voor de transparantie van het Kamerwerk – een van de hoekstenen van onze parlementaire democratie – van belang dat de agenda van de Tweede Kamer in alle openheid tot stand komt”, zo schrijft de Voorzitter in haar brief van 13 mei 2020. In een interview elders op deze site vertelt de Voorzitter dat zij opgelucht is over de versoepeling en kijkt zij terug op de afgelopen periode.  

Veranderingen

Dit zijn de belangrijkste veranderingen, ze gaan op maandag 18 mei in:

Plenaire debatten

Het wordt weer mogelijk om drie dagen per week, namelijk dinsdag, woensdag en donderdag, plenair te debatteren. De Voorzitter roept de Kamerleden op om terughoudend te blijven bij het aanvragen van die debatten en prioriteit te geven aan onderwerpen die te maken hebben met de coronacrisis, op spoedwetgeving, op wetsvoorstellen die gezien de juridische of financiële gevolgen niet kunnen wachten, of op urgente politieke kwesties.

Vragenuur

Het vragenuurtje op dinsdagmiddag keert terug. Vanaf 14.00 uur kunnen Kamerleden bewindslieden vragen stellen over onderwerpen die zij urgent achten. Er is ruimte voor maximaal vier onderwerpen.  

Stemmingen

Aansluitend volgen dan stemmingen. Die kunnen over alle onderwerpen gaan behalve over moties die ingediend zijn tijdens de coronadebatten. Stemmingen daarover vinden direct na de desbetreffende debatten plaats.

De stemmingen zijn in principe fractiegewijs. Als de Kamer toch hoofdelijk wil stemmen, gebeurt dit op een later tijdstip in drie groepen van vijftig Kamerleden, die om de beurt de plenaire zaal binnenkomen. Tussendoor wordt de zaal schoongemaakt.

Fractievergaderingen

Niet alle fracties hebben een ruimte tot hun beschikking waarin ze met voldoende onderlinge afstand, voltallig kunnen vergaderen. Er wordt nu gezocht naar ruimtes waarin dat wel mogelijk is. In de Tweede Kamer, maar ook in de kelder van de Ridderzaal.

Aanwezigheid in Kamergebouw

Meer vergaderen brengt de aanwezigheid van meer mensen met zich mee dan de afgelopen periode. Het uitgangspunt blijft echter dat medewerkers van de Kamer en de fracties zo veel mogelijk vanuit huis blijven werken.