Voorzitter Arib ontvangt hoge Franse onderscheiding

De Nationale orde van het Legioen van Eer is de hoogste Franse nationale onderscheiding. Kamervoorzitter Khadija Arib ontving de ‘Chevalier dans l’Ordre national de la Légion d’Honneur’ op maandag 27 mei 2019. Zij kreeg de onderscheiding omdat ze, als voorzitter van de contactgroep Frankrijk en als Voorzitter van de Tweede Kamer, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de goede betrekkingen tussen Frankrijk en Nederland.

Voorzitter Khadija Arib krijgt de versierselen behorend bij de Franse onderscheiding opgespeld.

In haar speech na de uitreiking van de onderscheiding zei de Voorzitter het een eer te vinden om de onderscheiding te ontvangen. "Het is een groot compliment aan de Tweede Kamer en aan de parlementaire contactgroep Frankrijk. Ook is het voor mij persoonlijk eervol. Mijn jeugd in Marokko was doordrenkt met de Franse taal en cultuur. De combinatie van mijn werk en mijn jeugd maken deze onderscheiding voor mij zo bijzonder."

De Légion d’Honneur, die door Napoléon Bonaparte in 1802 in het leven is geroepen, is de meest prestigieuze en gewaardeerde onderscheiding van Frankrijk. Er zijn vijf rangen, te weten chevalier, officier, commandeur,  Grand Officier en Grand Croix. Eerdere Nederlandse ontvangers zijn de schrijver Geert Mak en oud-Kamerlid Ton Elias.

Naar boven