Verantwoordingsdag: hoe is het geld besteed?

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft op woensdag 20 mei, Verantwoordingsdag, het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2019 en het Rijksjaarverslag 2019 in ontvangst genomen. De dag is het startsein van het proces waarin de Kamer de komende maanden controleert of het kabinet in de praktijk haar plannen waarmaakt.


Aanbieding verantwoordingstukken over 2019 door minister Hoekstra van Financiën

Verantwoordingsdag, de derde woensdag in mei, wordt gezien als de tegenhanger van Prinsjesdag. In plaats van over plannen voor de toekomst, gaat het op deze dag over de uitvoering van eerdere plannen. Het is dus een belangrijk moment voor de controlefunctie van de Tweede Kamer. De minister van Financiën, Wopke Hoekstra, bood het Financieel Jaarverslag van het Rijk aan de Tweede Kamer aan in een speciaal koffertje. Het jaarverslag laat zien wat de regering het afgelopen jaar heeft bereikt, wat daarvoor is gedaan en wat dat heeft gekost. Het is de eenentwintigste keer dat Verantwoordingsdag plaatsvindt, bracht Kamervoorzitter Arib in herinnering bij de overhandiging.

Anders dan anders

“Vandaag ziet deze dag er anders uit dan anders”, aldus minister Hoekstra bij de presentatie van de stukken. “Niet alleen omdat de aanwezige leden van uw Kamer onderling afstand houden en in kleinere bezetting bij elkaar zijn – maar ook omdat de staat van de Financiën in 2019 bekeken door de bril van 2020 bijna tot enige weemoed stemt. Wie had eind 2019 of zelfs begin 2020 kunnen bedenken in welke situatie we ons nu zouden bevinden?”

Algemene Rekenkamer

Ook de president van de Algemene Rekenkamer, Arno Visser, bood een rapport aan de Tweede Kamer aan. Daarin beoordeelt de Rekenkamer het regeringsbeleid van het afgelopen jaar: zijn de gewenste beleidsdoelen bereikt en heeft het kabinet zich aan de wettelijke regels gehouden? Ook maakt de Rekenkamer opmerkingen bij de jaarverslagen van de ministeries. De goedkeuring van de jaarrekening gaat dit keer gepaard met een serieuze kanttekening, benadrukte Visser.

  • Kijk de aanbieding van de verantwoordingsstukken over het jaar 2019 terug via Debat Gemist

Technische briefing door CBS

De Tweede Kamer hield ook een technische briefing over de Monitor Brede Welvaart van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de derde keer dat deze monitor aan de Kamer is aangeboden. Deskundigen van het CBS lichtten het onderzoek toe en beantwoordden vragen van Kamerleden hierover.

Verantwoordingsdebat

Het Verantwoordingsdebat is op dinsdag 26 mei. Het debat is live te volgen via deze website. In de weken daarna worden de afzonderlijke jaarverslagen in commissieverband behandeld.