Tweede Kamer verder open voor publiek

In de laatste twee weken voor het zomerreces opent de Tweede Kamer haar deuren op dinsdag, woensdag en donderdag voor mensen die de vergaderingen willen volgen vanaf de publieke tribune. Dat maakte de Voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp, bekend in een brief aan de Kamerleden.

De verdere openstelling volgt op de versoepelingen die ingaan op zaterdag 26 juni, zoals het kabinet eerder aankondigde. De Voorzitter is zeer verheugd deze stap te kunnen zetten, ook met het oog op de aanstaande verhuizing van de Tweede Kamer. Zo krijgen zoveel mogelijk mensen nog de kans om een laatste bezoek te brengen aan het Binnenhof, aldus de Voorzitter. In het zomerreces verhuist de Tweede Kamer naar haar tijdelijke huisvesting aan de Bezuidenhoutseweg 67.

Bezoekers: aanmelden verplicht

Bezoekers zijn van 29 juni t/m 8 juli – de laatste vergaderdag voor het zomerreces – welkom in de Tweede Kamer op de plenaire vergaderdagen (dinsdag, woensdag en donderdag). Iedereen die de Tweede Kamer wil bezoeken, moet zich van tevoren voor een tijdsblok aanmelden. Dat kan via deze website. Er zijn vijf tijdsblokken van twee uur; het eerste start om 10.00 uur. Het laatste tijdsblok loopt door tot einde van de vergadering. Bezoekers kunnen maximaal 1 tijdsblok reserveren. In dat tijdsblok kunnen bezoekers plaatsnemen op de publieke tribune en de Statenpassage bekijken.

Anderhalve meter en mondkapjes

De maatregel om 1,5 meter afstand te houden tot elkaar blijft voor iedereen van kracht; ook voor mensen die gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen overleggen.  De mondkapjesplicht in de Kamergebouwen wordt afgeschaft per 26 juni 2021. Het dringende advies blijft echter om, daar waar het niet mogelijk is 1,5 meter afstand te bewaren, een mondkapje te dragen.

Werkwijze Kamer

De werkwijze ten aanzien van het parlementaire proces wordt verder ongewijzigd voortgezet tot aan het zomerreces. De Voorzitter spreekt in haar brief de hoop en verwachting uit dat de Tweede Kamer bij de start van het nieuwe parlementaire jaar, in de nieuwe huisvesting, verder open zal kunnen voor publiek.