Tweede Kamer stelt Kunstcommissie in

Een speciale commissie van Tweede Kamerleden gaat zich bezighouden met de kunstcollectie van de Tweede Kamer. Op woensdag 28 maart 2018 had Voorzitter Khadija Arib een eerste bijeenkomst met de Kunstcommissie. Die wordt betrokken bij de aanschaf van nieuwe kunstwerken – aankoop, schenking of in bruikleen – en andere kwesties die te maken hebben met de inrichting van het Tweede Kamergebouw. Dat de Tweede Kamer opnieuw een kunstcommissie instelt, heeft vooral te maken met de renovatie van het Binnenhof vanaf 2020. De commissie bestaat uit zeven Kamerleden, onder voorzitterschap van Alexander Pechtold (D66).

De leden van de kunstcommissie
Bij de installatie in maart 2018 bestond de Kunstcommissie uit: Thierry Baudet, Corinne Ellemeet, Lenny Geluk-Poortvliet, Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib, Alexander Pechtold, Carla Dik-Faber en Fleur Agema. Niet op de foto: Leonie Sazias.

Kunstverzameling

Kamervoorzitter Khadija Arib is blij dat een groep kunstminnende Kamerleden zitting wil nemen in de Kunstcommissie. “We hebben veel mooie kunst in het Kamergebouw, met een eigen geschiedenis. De kunstverzameling is de moeite waard om goed over te waken. Het is mooi dat een commissie met Kamerleden van verschillende achtergronden hiermee aan de slag gaat. Ik hoop dat het iets moois oplevert.”

Voorzitter Alexander Pechtold van de Kunstcommissie, opgeleid als kunsthistoricus, spreekt van een ‘interessante en belangrijke’ opdracht voor de commissie. Die gaat zich nu eerst buigen over de eigen aanpak en taken en zal hiervoor een voorstel presenteren aan het Presidium van de Kamer.

Samenstelling Kunstcommissie

Kijk op de commissiepagina voor een overzicht van de leden die op dit moment de Kunstcommissie vormen.

Eerdere Kunstcommissie

Het is niet voor het eerst dat de Kamer een Kunstcommissie heeft. Voordat de nieuwbouw in 1992 officieel in gebruik werd genomen, werd een speciale werkgroep opgericht. Die hield zich niet alleen bezig met de naamgeving van de (nieuwe) vergaderzalen en de bewegwijzering in de gebouwen, maar ook met de plaatsing van kunst in de nieuwbouw van de Tweede Kamer. Deze werkgroep is – later onder de noemer Kunstcommissie – blijven bestaan tot 2012.

Renovatie Binnenhof

Dat de Kunstcommissie nu nieuw leven wordt ingeblazen, heeft vooral te maken met de renovatie van het Binnenhof. De percentageregeling voor beeldende kunst bij Rijksgebouwen bepaalt dat bij nieuwbouw, verbouw of renovatie van rijksgebouwen met een bouwsom hoger dan €500.000 een kunstopdracht wordt verstrekt. Dit betekent dat er, naast het budget dat de Tweede Kamer jaarlijks voor kunst reserveert, een aanzienlijk bedrag vrijkomt om de kunstcollectie van de Tweede Kamer verder aan te vullen. Deze collectie bestaat nu al uit een breed scala aan schilderijen, foto’s, sculpturen, wandtapijten, meubels en vazen, gemaakt door jong of gerenommeerd talent. De inzet van dit budget wordt één van de belangrijkste taken van de Kunstcommissie.