Tweede Kamer op werkbezoek in Japan

De vaste Kamercommissie Financiën brengt van 6 juli tot en met 13 juli een werkbezoek aan Japan. De Kamerleden bezoeken onder meer het Japanse Huis van Afgevaardigden. De commissieleden spreken daar met parlementsleden over vergrijzing, de kosten van gezondheidszorg, handelsrelaties en geopolitieke ontwikkelingen.

De Kamercommissie Financiën bezoekt het Japanse Huis van Afgevaardigden
De Kamercommissie Financiën voor het Japanse Huis van Afgevaardigden op de eerste dag van het werkbezoek

De commissie bezoekt ook het Japanse ministerie van Financiën. Daarnaast staan gesprekken gepland met vertegenwoordigers  van  financiële instellingen en beleidsinstituten. Aan het eind van het werkbezoek wordt de Bank of Japan bezocht.

De delegatie bestaat uit:

  • Anne Mulder (VVD)
  • Aukje de Vries (VVD)
  • Tony van Dijck (PVV)
  • Evert Jan Slootweg (CDA)
  • Joost Sneller (D66)
  • Bart Snels (GroenLinks)
  • Henk Nijboer (PvdA)
  • Farid Azarkan (DENK)

Verdieping

Japan kent overeenkomsten met Nederland wat betreft welvaart en economische uitdagingen. Daarom wil de Kamerdelegatie kennis nemen van de ontwikkelingen die Japan de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. De delegatie wil zich verdiepen in de wijze waarop in Japan wordt omgegaan met actuele macro-economische uitdagingen zoals vergrijzing, digitalisering, robotisering en ontwikkelingen in de wereldpolitiek. Ook financiële stabiliteit, omgang met een hoge staatsschuld,  langdurig lage rentestanden en de Japans-Nederlandse handelsrelatie komen aan bod.

Japan

Japan is een welvarend land met een heel andere cultuur dan de Nederlandse. Het land is sterker vergrijsd en kent al veel langer dan Europa een lage rente. De bevolking is productief, terwijl de staatsschuld op een hoog niveau ligt. Premier Abe kondigde zes jaar geleden een grootscheeps pakket aan maatregelen van om de macro-economische problemen het hoofd te bieden, bekend geworden onder de term Abenomics. Dit beleid bestaat onder meer uit een ruim monetair beleid en een begrotingsbeleid om de economie te stimuleren.

 

De vaste Kamercommissie Financiën ontvangt Hiroshi Inomata, de Japanse ambassadeur in Nederland
De vaste Kamercommissie Financiën ontvangt Hiroshi Inomata, de Japanse ambassadeur in Nederland

Voorbereiding

Ter voorbereiding aan het werkbezoek spraken de commissieleden op 3 juli 2019 met Hiroshi Inomata, de Japanse ambassadeur in Nederland.