Tweede Kamer neemt afscheid van D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold

Op dinsdag 9 oktober 2018 nam de Tweede Kamer afscheid van Alexander Pechtold. Hij zat sinds 2006 als fractievoorzitter voor D66 in de Tweede Kamer. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib las de afscheidsbrief van Pechtold voor. Daarna sprak zij hem namens de Kamer toe. Ze noemde Pechtold een rasparlementariër en een groot meester van het parlementaire debat, met een liefde voor de interruptiemicrofoon. "En je hebt dit huis van de democratie altijd verdedigd, met rechte rug en opgeheven hoofd.

Panorama algemene politieke beschouwingen

Laden
00:00
00:00

'Rasparlementariër en grootmeester van het parlementaire debat'

Arib noemde Pechtold een rasparlementariër en een grootmeester van het parlementaire debat. "En dan vooral een gepassioneerd aanvaller met een grote liefde voor de interruptiemicrofoon." Ook had ze lovende woorden voor de manier waarop Pechtold de Tweede Kamer als democratisch instituut altijd heeft verdedigd. "Het huis van de democratie was bij jou altijd in goede handen. Je hebt het altijd verdedigd, met rechte rug en opgeheven hoofd. En waar mogelijk zocht je naar vernieuwing, naar verbetering. Bijvoorbeeld door de Kamer een grotere rol te geven bij de kabinetsformatie."

'Tijd voor nieuw leiderschap'

Pechtold kondigde zijn afscheid aan op zaterdag 6 oktober tijdens het congres van zijn partij in Den Bosch. Hij zei dat hij bij zijn aantreden als partijleider in 2006 één doel had, regeringsdeelname van D66. "Ik heb alles gegeven. Het is tijd voor nieuw leiderschap."

Voordat Pechtold lid werd van de Tweede Kamer was hij gemeenteraadslid en wethouder in Leiden, burgemeester in Wageningen en minister voor Bestuurlijke vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Balkenende II. In de Tweede Kamer was Pechtold onder andere voorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties en van de Kunstcommissie.

Nieuwe fractievoorzitter en nieuw Kamerlid

De fractie van D66 heeft dinsdag Rob Jetten als nieuwe fractievoorzitter voor D66 gekozen. Jetten is Kamerlid sinds 23 maart 2017. Op woensdag 10 oktober neemt Rutger Schonis de Kamerzetel van Pechtold over. Schonis is D66-Statenlid in Zeeland.

Alexander Pechtold (D66) sprak op 10 oktober 2017 tijdens de presentatie van 'Vertrouwen in de toekomst', het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III.
Alexander Pechtold (D66) sprak op 10 oktober 2017 tijdens de presentatie van 'Vertrouwen in de toekomst', het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III.