Tweede Kamer herdenkt Wim Kok

Op dinsdagmiddag 30 oktober 2018 herdacht de Tweede Kamer Wim Kok. De oud-premier overleed op zaterdag 20 oktober op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib: “Wij herdenken hem met groot respect en diepe dankbaarheid voor alles wat hij voor ons en ons land heeft betekend.” Bij de herdenking in de plenaire zaal van de Tweede Kamer voerde ook premier Rutte het woord.

Wim Kok aan het woord
Wim Kok spreekt in 1987 als PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Foto: Rob Croes, Nationaal Archief / Anefo, CC0

De ‘paarse’ premier

Wim Kok staat bekend als de premier van ‘paars’. Na een carrière als vakbondsman bij de FNV gaf de PvdA’er van 1994 tot 2002 leiding aan twee paarse kabinetten van PvdA, VVD en D66. Eerder was Kok ook Tweede Kamerlid voor de PvdA, waarvan ruim drie jaar als fractievoorzitter. Daarnaast was hij vijf jaar lang minister van Financiën, in het kabinet-Lubbers III. Na zijn tijd als premier werd hij in 2003 minister van Staat.

‘Serieus en sober’

In haar toespraak tijdens de herdenking van Wim Kok typeerde Kamervoorzitter Khadija Arib hem als ‘serieus en sober’. Arib: “Wij herdenken hem met groot respect en diepe dankbaarheid voor alles wat hij voor ons en ons land heeft betekend.”

Volgens Arib wilde Kok als ‘verbindingsgenie’ tegenstellingen verkleinen én resultaten boeken. “En tot in het diepst van zijn wezen was hij ervan overtuigd dat dit alleen kon door te zoeken naar consensus en compromis. Door bruggen te bouwen en partijen aan te moedigen die dan samen met hem over te steken.”

Herdenking

Tijdens de herdenking waren ook Wim Koks vrouw Rita en hun kinderen Carla en Marcel aanwezig. Ook premier Mark Rutte voerde het woord. Daarna volgde een moment stilte. De uitvaart van Wim Kok was op zaterdag 27 oktober in Amsterdam.

Wim Kok in Madurodam
Wim Kok in 1998 in Madurodam (foto: Hollandse Hoogte / Hans Kouwenhoven)