Tweede Kamer herdenkt ramp in Beiroet

In aanwezigheid van ambassadeur Abdel Sattar Issa en minister-president Rutte stond de Tweede Kamer vanochtend stil bij de ramp in Beiroet op 4 augustus. “Rouw, verdriet, maar ook onzekerheid en woede overheersen na deze ramp”, zei Kamervoorzitter Arib. De herdenking vond plaats voor aanvang van de regeling van werkzaamheden.

Kamerleden houden een minuut stilte voor de slachtoffers van de ramp in Beiroet

Kamervoorzitter Arib sprak de Kamer toe, waarna de Kamerleden in de plenaire zaal een minuut stilte hielden. “Bij deze ramp van ongekende omvang, met een voor ons nauwelijks voorstelbare impact, staan we hier vandaag stil. Uit solidariteit. We rouwen mee om de doden”, zei Kamervoorzitter Arib. “We leven mee met een stad die na jaren van burgeroorlog, economisch verval, de vluchtelingencrisis en de recente coronacrisis al zo zwaar onder druk stond. En deze nieuwe schok er nauwelijks nog bij kon hebben.”

Overlijden Hedwig Waltmans-Molier

In haar toespraak stond de Kamervoorzitter ook stil bij het overlijden van Hedwig Waltmans-Molier, echtgenote van de Nederlandse ambassadeur in Libanon. “Wij wensen haar man, ambassadeur Jan Waltmans, en hun kinderen veel sterkte bij het verwerken van dit tragische verlies.”

De Voorzitter eindigde met een verwijzing naar de muziek van zangeres Fairouz. “Maar zoals ook in de burgeroorlog tussen de puinhopen de troostende stem klonk van de Libanese zangeres Fairouz, zo klinkt het ook nu. Laat ik daarom eindigen met de beginregel uit één van haar nummers, Li Beiroet:  ‘Men qalbi salamon li beirut’ ofwel: ‘Vanuit de bodem van mijn hart: een groet (van vrede) aan Beiroet’.

Toespraak minister-president

Ook minister-president Rutte hield een toespraak. “Ons hart gaat uit naar de slachtoffers en hun families.” De premier stond tevens uitgebreid stil bij het overlijden van Hedwig Waltmans-Molier. “Haar overlijden confronteert ons met de rauwe werkelijkheid dat diplomatie een vak in de vuurlinie kan zijn.”

Terugkijken

De herdenking van de ramp in Libanon met aansluitend de regeling van werkzaamheden kunt u hier terugkijken. Lees hier de hele toespraak van de Voorzitter.