Tweede Kamer debatteert over Brexit-deal

Tijdens de Europese Raad op 21 en 22 maart heeft premier May uitstel gekregen van de Brexitdatum. De regeringsleiders stemden in met een verlenging tot 22 mei 2019, mits het Lagerhuis deze week het terugtrekkingsakkoord goedkeurt.

Brexit

Indien het Lagerhuis het terugtrekkingsakkoord deze week niet goedkeurt, dan hebben de regeringsleiders ingestemd met een verlenging tot en met 12 april 2019. De woordvoerders Europese Zaken voeren over deze Brexit-deal op donderdag 28 maart een plenair debat met minister-president Rutte.

Het debat met de minister-president vindt plaats in de Plenaire zaal van de Tweede Kamer. Via deze website kunt u live meekijken of meeluisteren. Of kijk via de handige app en website Debat Direct. Het debat wordt live ondertiteld.

Onduidelijkheid

Ondanks de naderende datum is het nog onduidelijk hoe de Brexit er precies uit gaat zien. Rapporteurs Anne Mulder (VVD), Pieter Omtzigt (CDA) en Lodewijk Asscher (PVDA) waarschuwden eerder in hun Brexit-rapportage voor de gevolgen van een zogeheten no-deal scenario, dat steeds waarschijnlijker wordt. Het nieuwsbericht leest u hier.

Grens

De grens tussen Ierland en Noord-Ierland, Verenigd Koninkrijk is het grootste struikelblok in de onderhandelingen over de Brexit. Om een beeld te krijgen van de gevolgen van een no-deal Brexit voor Ierland en de Iers/Noord-Iers grens, brachten de rapporteurs namens de commissie Europese Zaken op woensdag 20 maart een bezoek aan Dublin en de grensstreek.

De rapporteurs spraken onder andere met inwoners en politici in het Ierse parlement over de gevolgen van een no deal voor Ierland en de grens tussen Ierland/Noord-Ierland. De consequenties voor het Goede Vrijdag-akkoord kwamen in deze gesprekken ook aan bod. Het verslag van de rapporteurs vindt u hier.