Twee petities op dinsdag 24 mei

De Tweede Kamer ontvangt op dinsdag 24 mei 2016 twee petities. Eén daarvan komt van belangenorganisatie LOC-Zeggenschap in Zorg. Met de petitie protesteert LOC tegen de geplande bezuinigingen van 500 miljoen op de langdurige zorg. De tweede petitie gaat over een Deltaplan voor Defensie, een meerjarig defensieplan. De Gemeenschappelijke Officieren Verenigingen (GOV|MHB) overhandigt deze petitie aan de commissie voor Defensie.

Bezuinigingen langdurige zorg

13.30-13.45 uur

“Met minder geld krijgen we slechtere zorg”, vindt belangenorganisatie LOC-Zeggenschap in Zorg. Als protest tegen de geplande bezuinigingen van het kabinet op de langdurige zorg overhandigt LOC op dinsdag 24 mei een petitie aan de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het kabinet wil vanaf 2017 500 miljoen euro bezuinigen op de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg. Volgens LOC is dat geld echter hard nodig voor het realiseren van ‘waardevolle’ zorg. De organisatie haalde voor haar petitie ruim 15.000 handtekeningen op. In de middag na het aanbieden van de petitie stemt de Tweede Kamer over een motie van Renske Leijten (SP), waarin ze de regering verzoekt om de geplande bezuiniging op de langdurige zorg te schrappen.

Deltaplan voor Defensie

13.30-13.45 uur

De Gemeenschappelijke Officieren Verenigingen (GOV|MHB) pleiten in een petitie voor een meerjarig defensieplan: een zogeheten Deltaplan voor Defensie. Volgens de GOV|MHB vormt zo'n langetermijnplan een belangrijke oplossing voor de problemen rond Defensie, die de Algemene Rekenkamer vorige week nog vaststelde in het kader van Verantwoordingsdag. Volgens de Rekenkamer is er veel mis met het materieelbeheer bij Defensie en zijn de middelen niet toereikend om de ambities van de krijgsmacht waar te maken. De GOV|MHB overhandigen de petitie dinsdag aan de commissie voor Defensie. Op donderdag 26 mei organiseert deze commissie een rondetafelgesprek met deskundigen over meerjarige defensieplannen.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal op dinsdag en vrijwel altijd in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer vindt u elders op deze website.