Tijdelijke huisvesting officieel geopend

Op de eerste vergaderdag na het zomerreces, dinsdag 7 september, is de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer officieel geopend. Kamervoorzitter Vera Bergkamp markeerde dit moment met een toespraak en een openingshandeling tijdens een kort programma.

“De Tweede Kamer treedt nu voor het eerst in haar leven buiten de muren van de historische omgeving waarin ze is gevormd; op steenworp afstand van het Binnenhof, in een uitstekend onderkomen”, aldus Kamervoorzitter Bergkamp in haar speech tijdens de openingsbijeenkomst. “Het gebouw is een mooie mix geworden van vertrouwd en nieuw.” Met een druk op de knop verrichte zij de openingshandeling: het aanzetten van een stopwatch die de tijd weergeeft hoe lang de Tweede Kamer in de tijdelijke huisvesting verblijft.

"Onze bijzondere tijd hier, markeer ik met een klok. Enerzijds om de bijzondere tijd aan te duiden dat we hier samen mogen zijn, anderzijds om de tijd echt af te bakenen!", zo lichtte de Kamervoorzitter de openingshandeling toe.

Programma

Tijdens de bijeenkomst werd een film over de verhuizing vertoond. Daarnaast was er een paneldiscussie met onder andere Joost Vullings, voorzitter van de Parlementaire Persvereniging, VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil, Rolf van den Heuvel van ProDemos en SGP-Kamerlid Kees van der Staaij. Vijftig mensen, onder wie een aantal toeschouwers die zich via  sociale media kon aanmelden, konden de officiële opening van het gebouw bijwonen. Het programma was ook te volgen via de livestream van deze website en is terug te kijken via Debat Gemist.

Statenpassage

De openingsbijeenkomst vond plaats in de Statenpassage, de publiekshal van het gebouw. De Tweede Kamer verblijft de komende jaren in het pand aan de Bezuidenhoutseweg in verband met de renovatie van het Binnenhof.

Eerste vergaderdag na zomerreces

Dinsdag 7 september is ook de eerste dag dat de Tweede Kamer vergadert in het nieuwe gebouw. Lees meer over het eerste vragenuur en plenaire debat in B67. 

Publiek in de Tweede Kamer

Vanwege de coronamaatregelen is ook de tijdelijke locatie van de Tweede Kamer beperkt toegankelijk voor het publiek. Lees meer over de regels omtrent aanmelden om aanwezig te kunnen zijn bij een debat of het gebouw te bezoeken.