Schilderij als dank voor hulp aan Sint Maarten

Van dinsdag 25 juni tot en met vrijdag 28 juni 2019 vond in Den Haag het Interparlementair Koninkrijkoverleg (IPKO) plaats. Traditiegetrouw heette Voorzitter Khadija Arib de bezoekers van het IPKO-overleg welkom in de Tweede Kamer. Deze keer werd daarbij een schilderij onthuld.

Schilderij St Maarten
De Voorzitter en de gevolmachtigd minister van St Maarten (rechts) bekijken samen met de leden van de kunstcommissie, de Kamerleden Salima Belhaj en Lenny Geluk-Poortvliet (meest links) het schilderij.

Indruk gemaakt

Tijdens het halfjaarlijkse IPKO-overleg wisselen de parlementen van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten informatie uit over thema’s die de landen van het Koninkrijk aangaan. In haar toespraak refereerde de Voorzitter aan een recent werkbezoek dat zij bracht aan Aruba en Curaçao. Het heeft veel indruk op haar gemaakt:  “Jullie hebben het over ontwikkelingen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten, en over belangrijke vraagstukken die jullie allemaal raken. De situatie in Venezuela bij voorbeeld, en het grote aantal vluchtelingen als gevolg daarvan. Sinds ik bij u op werkbezoek ben geweest, heb ik letterlijk een beeld bij dit soort vraagstukken.”

Daarna werd een schilderij van kunstenares Ruby Bute onthuld. De Kamer krijgt het kunstwerk in bruikleen als dank voor de steun die Nederland gaf aan Sint Maarten na de orkaan Irma, zei Jorien Wuite, gevolmachtigd minister van Sint Maarten. Volgens de Voorzitter staat het schilderij voor verbinding: “Ik vind het mooi dat alle mensen die de Tweede Kamer bezoeken met dit schilderij worden gewezen op de band die van oudsher tussen Nederland en uw eilanden bestaat. Voor mij zegt het schilderij veel over de ramp en de veerkracht van de lokale bevolking." Het werk hangt, met een begeleidend gedicht, een jaar lang op de tweede verdieping in de centrale hal van de Tweede Kamer. 

Programma

Het IPKO-overleg staat  onder leiding van Jan Paternotte (D66), voorzitter van de commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer. Het begon met een bijeenkomst in de plenaire vergaderzaal van de Eerste Kamer. Daarna brachten de delegaties een bezoek aan paleis Noordeinde, voor een ontvangst door de Koning. De woensdag stond in het teken van de Sustainable Development Goals. De delegaties legden op donderdag twee werkbezoeken af, onder andere aan Rotterdam/The Hague Airpoirt.

Afsprakenlijst

Het IPKO vindt altijd in juni in Den Haag plaats en in januari in een van de Caribische landen van het Koninkrijk. De centrale thema’s voor dit IPKO waren: de gevolgen van de situatie in Venezuela, de Sustainable Development Goals (SDG’s) en de staatkundige verhoudingen in het Koninkrijk. De delegatie van Sint Maarten liet verstek gaan vanwege de begrotingsbehandeling in eigen land.Het interparlementair overleg eindigde op vrijdagmiddag met de vaststelling en ondertekening van de afsprakenlijst. De voorzitters van de drie delegaties gaven vervolgens een gezamenlijke persconferentie. Hier vindt u de afsprakenlijst en het verslag.