Rondetafelgesprek over racisme en discriminatie

Racisme en discriminatie staan centraal in het rondetafelgesprek dat de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken op donderdag 3 december van 9.30 tot 13.00 uur voert met zeven deskundigen op dit gebied. U kunt het gesprek live volgen.

De Grondwetbank naast het voormalige gebouw van de Tweede Kamer op het Binnenhof, waarop artikel 1 over het verbod op discriminatie staat te lezen.

De aanleiding voor het gesprek met de deskundigen is de actuele maatschappelijke discussie over discriminatie en racisme. Het rondetafelgesprek helpt de Kamerleden ook bij de voorbereiding van een algemeen overleg met minister Ollongren op 10 december 2020, waarin een veelheid van onderwerpen aan bod komt die betrekking hebben op discriminatie en racisme. Zo gaat het onder andere over het recente actieplan van de EU voor de aanpak van discriminatie, het kabinetsbeleid op dit gebied en het jaarlijks rapport van het College voor de Rechten van de Mens. U kunt de volledige agenda met alle stukken voor het overleg van 10 december hier bekijken. 

Het rondetafelgesprek vindt plaats in de Oude Zaal. U kunt het vanaf 9.30 uur live volgen via de livestram van deze website of de app Debat Direct. Dit is het programma: 

9.30-10.10 uur

Helga De Valk (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut)

Jan-Peter Loof (College voor de Rechten van de Mens)



10.20-11.00 uur

Mitchell Esajas (The Black Archives) 

Cemil Yilmaz (IZI Solutions)



11.10-11.50 uur

Linda Nooitmeer (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis)

Lieselotte Blommaert (Radboud Universiteit)

12.00-12.40 uur

Josse de Voogd (zelfstandig onderzoeker en publicist)