Rondetafelgesprek ondermijnende criminaliteit - publiek kan vragen stellen

Drugshandel, witwassen en liquidaties. Dit zijn voorbeelden van ondermijnende criminaliteit. De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid organiseerde op donderdag 1 november 2018 een rondetafelgesprek in de vorm van een miniconferentie over de aard, omvang en aanpak van ondermijning. Hiervoor waren drie wetenschappers en drie bestuurders uitgenodigd.

Ondermijnende criminaliteit

liquidatie
Forensisch onderzoek na een liquidatie in Amsterdam

Bij ondermijnende criminaliteit gaat het om misdrijven die worden gepleegd binnen criminele samenwerkingsverbanden en die gepaard gaan met geweld, bedreiging en intimidatie. Ondermijnende criminaliteit leidt tot een vermenging van de boven- en de onderwereld. Meer informatie over het onderwerp vindt u in het webdossier.

Opzet bijeenkomst

Tijdens deze bijeenkomst stellen de Kamerleden uit de commissie vragen aan de genodigde wetenschappers en bestuurders over de verschillende verschijningsvormen, de omvang en de gevolgen van ondermijning. Wat zijn hun ervaringen daarmee in de praktijk en wat is volgens hen een mogelijke aanpak van het probleem? Het volledige programma staat in het webdossier.

Publiek kan vragen stellen

Bij een regulier rondetafelgesprek in de Tweede Kamer kunnen alleen de Kamerleden vragen stellen aan de genodigden. Maar dit keer kon ook het publiek enkele vragen stellen aan de sprekers.