Ronald Plasterk aan de slag als verkenner

Verkenner Ronald Plasterk heeft zijn opdracht ontvangen uit handen van Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Tijdens een bijeenkomst eerder op de dag van de Kamervoorzitter en beoogd fractievoorzitters is Plasterk aangewezen om als verkenner in het formatieproces op te treden. Hij brengt op 5 december verslag uit aan de Tweede Kamer.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zit links aan een tafel in de Schrijfkamer en verkenner Ronald Plasterk rechts. Ze wisselen documenten uit.

De beoogd fractievoorzitters kwamen op 28 november op verzoek van Kamervoorzitter Bergkamp bij elkaar. In dit overleg heeft PVV-fractievoorzitter Geert Wilders de oud-minister voorgedragen om een verkenning te verrichten ten behoeve van het debat over de verkiezingsuitslag.

Debat

De Voorzitter stelt aan de nieuwe Tweede Kamer voor om het debat over de verkiezingsuitslag op donderdag 7 december te houden. Plasterk wordt uitgenodigd om bij het debat aanwezig te zijn, zodat hij eventuele vragen over het verslag kan beantwoorden.

Verkenner

Gom van Strien werd op vrijdag 24 november aangewezen als verkenner. In een verklaring liet hij op maandagochtend 27 november weten te stoppen met zijn opdracht. De verkenner heeft als taak om gesprekken te voeren met de fracties en te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden deze voor zich zien. De nieuwe Tweede Kamer wordt op 6 december is ge├»nstalleerd. 

Lees meer en kijk terug

Van stem naar zetel

Infographic over de verschillende stappen tijdens de kabinetsformatie.