Rapport over Nederlandse consulaire dienstverlening

Hoe kan de consulaire dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland worden verbeterd? Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Sven Koopmans overhandigden op 21 november het rapport ‘Consulaire dienstverlening’ aan Pia Dijkstra, voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Het rapport omvat inzichten en aanknopingspunten voor gedachtewisseling tussen de Tweede Kamer en de minister van Buitenlandse Zaken.

Pia Dijkstra, voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken krijgt het rapport onverhandigd uit handen van commissieleden Sjoerd Sjoerdsma en Sven Koopmans.

De vaste commissie voor Buitenlandse Zaken stelt jaarlijks een kennisagenda vast met thema’s die speciale aandacht krijgen. Een onderwerp waarop de commissie zich dit jaar inhoudelijk in verdiept, is Nederlanders in het buitenland en consulaire dienstverlening. In het kader hiervan besloot de commissie een studie uit te laten voeren die landen onderling vergelijkt.

De begeleidingsgroep, bestaande uit commissieleden Sjoerdsma en Koopmans, selecteerde voor de studie de landen Australië, Duitsland, Estland, Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 

Verbetering dienstverlening

Het onderzoek bevat geen conclusies of specifieke aanbevelingen, maar leverde inzichten op voor verschillende aspecten van consulaire dienstverlening aan burgers in het buitenland. Uiteindelijk kan dit onderzoek bijdragen aan een (verdere) verbetering van de Nederlandse consulaire dienstverlening. RAND Europe, een onafhankelijk instituut voor beleidsonderzoek, voerde de studie uit.