Proef met nieuwe vergaderopstelling commissiedebatten

De Tweede Kamer experimenteert tot aan het zomerreces met een nieuwe vergaderopstelling in de Troelstrazaal, die commissiedebatten levendiger en interactiever moet maken. Daarbij wordt een duidelijkere scheiding gemaakt tussen Kamerleden en de regering. Ook gaan sprekers staan, net als tijdens plenaire debatten gebruikelijk is.

Kamerleden in vergaderzaal
VVD-Kamerlid Mark Harbers achter het katheder tijdens het algemeen overleg Eurogroep/Ecofin-Raad op donderdag 18 mei 2017.

Afzonderlijke 'vakken'

In de huidige opstelling zitten Kamerleden en bewindspersonen tijdens commissievergaderingen naast elkaar en spreken zij vanaf hun zitplaats. In de Troelstrazaal wordt nu, bij wijze van proef, gekozen voor een andere opstelling: Kamerleden en bewindspersonen komen gescheiden van elkaar te zitten. Er is een afzonderlijk ‘vak’ – een aparte tafel – voor de Kamerleden, leden van het kabinet en de voorzitter en griffier van de commissie.

Staand debatteren

Kamerleden en bewindspersonen voeren staand het woord achter een spreekgestoelte dat midden in ieder ‘vak’ staat. De cameraregie is daarop toegerust. Bij interrupties kunnen Kamerleden en bewindspersonen wel blijven zitten. Het Presidium verwacht dat commissievergaderingen met de proef -waarvoor de Troelstrazaal in de Tweede Kamer speciaal is ingericht - levendiger en interactiever worden.

Primeur

In een debat van de commissie voor Buitenlandse Zaken over de onrust in Venezuela werd op woensdag 17 mei voor het eerst gebruikgemaakt van de nieuwe vergaderopstelling in de Troelstrazaal. Op donderdag 18 mei maakte de commissie voor Financiën kennis met het staand vergaderen in een debat over de Eurogroep/Ecofin-Raad.

Dualisme

Het doel van het Presidium met deze vergaderopstelling is een levendiger, interactiever en dualistischer debat. Het dualisme wordt zichtbaar doordat er tussen de Kamerleden en de bewindspersonen een duidelijke ruimte zit.  Het gaat om een proef, die in ieder geval tot het zomerreces duurt. Daarna komt er een evaluatie.

Experiment staand vergaderen

De proef met een andere vergaderopstelling is een vervolg op een experiment met staand debatteren van de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op maandag 21 november 2016 werd het wetgevingsoverleg over de sportbegroting met minister Schippers deels staand gevoerd.