Terugkijken

  • Bekijk het debat over de situatie in Venezuela terug via Debat Gemist.
  • Op woensdag 17 mei sprak de Kamer ook al over de onrust in Venezuela. Ook dit overleg kunt u terugkijken via Debat Gemist.
Straatprotest in Venezuela

Protesten tegen president Maduro

De bevolking van Venezuela ondervindt grote gevolgen van een zware economische crisis. Naast armoede en voedseltekorten kampt Venezuela met een slechte gezondheidszorg. Sinds enkele maanden komen Venezolanen in het geweer tegen president Nicolás Maduro. Bij massale straatprotesten tegen zijn bewind zijn inmiddels tientallen doden en duizenden gewonden gevallen. Maduro stelt alles in het werk om de oppositie te smoren, onder meer met decreten om zijn macht te vergroten. Ook zijn twee kritische radiostations uit de lucht gehaald.

Democratie onder druk

Begin augustus besloot president Maduro om een grondwetgevende vergadering in te stellen, waarmee hij feitelijk zijn eigen macht vergrootte en het parlement buitenspel zetten. De Verenigde Staten kondigden daarop economische sancties af tegen Venezuela. De grondwetgevende vergadering heeft aangekondigd dat mensen die de sancties steunen, op vervolging kunnen rekenen. Inmiddels hebben de Verenigde Naties in een rapport gesteld dat de democratie in Venezuela zwaar onder druk staat.

Caribisch Nederland

De Caribische eilanden binnen het Koninkrijk maken zich zorgen over de komst van illegale migranten uit Venezuela. De Kustwacht voert daarom meer patrouilles uit. Vóór het overleg van 6 september stuurt de regering nog actuele informatie over de situatie in Venezuela naar de Tweede Kamer. Deze kunt u lezen onder de stukken die bij deze vergadering horen. Ook krijgen Kamerleden voor het overleg nog een technische briefing over de situatie in Venezuela.

Vergaderinformatie

De commissie voor Buitenlandse Zaken en de commissie voor Koninkrijksrelaties debatteerden op donderdag 5 oktober 2017 van 10.00 tot 12.30 uur over de aanhoudende onrust in Venezuela met minister Koenders en minister Plasterk.

Agenda en verslag

U kunt alle stukken doornemen die bij deze vergadering horen. Zodra het woordelijk verslag van de vergadering klaar is, kunt u dit verslag ook via deze link lezen.