Petities op dinsdag 10 november

Op dinsdag 10 november krijgt de Tweede Kamer negen petities en een burgerinitiatief.

13.00 - 13.15 uur

Kashmir

De commissie van Buitenlandse Zaken krijgt een petitie van het Kashmir Centre Holland naar aanleiding van de herdenking van 27 oktober 1947, toen oorlog uitbrak tussen Pakistan en India om de betwiste regio Kashmir.

13.15 - 13.30 uur

Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland heeft een petitie voor de commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De organisatie vraagt aandacht voor de 'Glasgow Declaration' uit 2014, over de rechten van mensen met dementie. Alzheimer Nederland wil de rechten, de waardigheid en de autonomie van dementiepatiënten in Nederland verder bevorderen. De commissie vergadert woensdag 11 november over dementiezorg.

Mondiale defensieuitgaven

Een delegatie van OorlogIsGeenOplossing.nl biedt een manifest aan tegen verhoging van de defensie-uitgaven. De defensiewoordvoerders van de Tweede Kamer debatteren op 11 en 12 november over de defensiebegroting.

13.30 - 13.45

Meldpunt incasso

De Consumentenbond heeft een petitie voor de commissie voor Veiligheid en Justitie. Op het meldpunt “Incasso” van de Consumentenbond zijn de afgelopen maanden veel klachten over incassotrajecten binnengekomen. De Consumentenbond overhandigt een petitie met bevindingen en aanbevelingen naar aanleiding van dit meldpunt.

Petitie 'Manifest Fit for Work'

Het Fit for Work-platform biedt een manifest aan, met als doel om een groeiend aantal chronisch zieken binnen de beroepsbevolking aan het werk te houden. De petitie is voor de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Burgerinitiatief Farao der Nederlanden

65.317 handtekeningen hebben de initiatiefnemers van het burgerinitiatief ‘Farao der Nederlanden’ inmiddels verzameld. Zij willen dat Arjen Henrik Lubach wordt erkend als de eerste farao der Nederlanden Arjen Henrik 1. Ook willen zij dat de titel ‘Farao der Nederlanden’ louter te verkrijgen is door erfrecht. Verder zou de geboortedag van farao Arjen Henrik 1 der Nederlanden, 22 oktober, een nationale feestdag moeten worden.

Burgerinitiatief

Met het burgerinitiatief kan elke Nederlander een onderwerp op de kaart zetten bij de landelijke politiek. Om een burgerinitiatief in te dienen bij de Tweede Kamer, moet je 40.000 handtekeningen van medestanders verzameld hebben.  Maar er zijn meer regels voor het burgerinitiatief.

Patiëntenfederatie NPCF

Op donderdag  12 november vergadert de commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de vele regels en administratieve handelingen in de zorg. Ter voorbereiding hierop laat de Patiëntenfederatie NPCF de commissie een videobrief zien. Hierin komen mensen aan het woord die dagelijks te maken hebben met formulieren en loketten.

13.45 – 14.00 uur

VNG

Namens een groep van 190 gemeenten heeft de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een petitie voor de commissie voor Binnenlandse Zaken. De petitie gaat over kortingen in de gemeentelijke budgetten als gevolg van het beleid van het Rijk.

Rechtbank Lelystad

De gemeente Lelystad vindt dat de rechtbank in Lelystad moet blijven. Door middel van een petitie brengt de gemeente dit onder de aandacht van de commissie voor Veiligheid en Justitie.

Pesten op het werk in het wetboek van strafrecht

Pesten op het werk moet in het wetboek van strafrecht. Dat vinden stoppestenophetwerk.nu en de stichting agressie en geweld in relatie tot arbeid. Zij hebben een petitie voor de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Petities voor de Tweede Kamer

Petities worden meestal aangeboden in de Statenpassage van de Tweede Kamer

Burgers en organisaties kunnen een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer. Dat gebeurt meestal in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Meer informatie over het aanbieden van petities in de Tweede Kamer.