Parlementaire enquête naar corona van start

Kamerlid Daan de Kort is tot voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Corona gekozen.

Kamervoorzitter Martin Bosma overhandigt de voorzittershamer aan Daan de Kort

De constituerende vergadering op dinsdag 6 februari markeert de officiële start van de parlementaire enquêtecommissie Corona. Kamerlid Daan de Kort (VVD) is gekozen als voorzitter van de commissie. Kamerlid Anita Pijpelink (GroenLinks/PvdA) wordt ondervoorzitter. Conform de motie Wilders c.s. gaat de commissie eerst het onderzoeksvoorstel van de Tijdelijke commissie Corona bespreken en kijken of er behoefte is om het eventueel aan te passen. Als de commissie besluit het onderzoeksvoorstel aan te passen, dan wordt het gewijzigde voorstel voorgelegd aan de Kamer.

Tweeledige enquête

Na zijn verkiezing nam de nieuwe voorzitter het woord: "We gaan een bijzondere taak met elkaar volbrengen. De aanleiding voor het starten van een parlementaire enquêtecommissie was de motie Wilders. Wij gaan met het onderzoeksvoorstel van de Tijdelijke commissie Corona aan de slag. De motie biedt de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen, daarover zullen wij in gesprek gaan. Eventuele wijzigingen zullen we vanzelfsprekend aan de Kamer voorleggen. Succes aan de leden en zeker ook aan de ambtelijke staf. Corona had impact op ons allemaal, we moeten lessen trekken voor de toekomst. Ik sluit de vergadering af met de woorden: succes, constructiviteit en wijsheid."  

Leden

De parlementaire enquêtecommissie Corona bestaat uit de volgende leden:

  • Peter Smitskam (PVV)
  • Anita Pijpelink (GroenLinks/PvdA - ondervoorzitter)
  • Daan de Kort (VVD - voorzitter)
  • Rosanne Hertzberger (NSC)
  • Claudia van Zanten (BBB) 
  • Pepijn van Houwelingen (FVD)
De commissieleden staan op een rij voor de roltrap in de Statenpassage
Leden van de parlementaire enquêtecommissie Corona. V.l.n.r.: Rosanne Hertzberger (NSC), Peter Smitskam (PVV), Daan de Kort (VVD - voorzitter), Anita Pijpelink (GroenLinks-PvdA - ondervoorzitter), Claudia van Zanten (BBB) en Pepijn van Houwelingen (FVD).

Achtergrond

De gevolgen van de coronapandemie voor de Nederlandse samenleving waren ingrijpend. Dit feit gecombineerd met het belang voor de toekomst om te leren van de ervaringen uit deze crisis vormden de aanleiding voor de motie Aukje de Vries c.s. om een parlementaire enquête in te stellen. De Tweede Kamer nam deze motie op 4 november 2021 aan. In september 2022 is de tijdelijke commissie Corona gestart met het uitwerken van een onderzoeksvoorstel voor de parlementaire enquête. De tijdelijke commissie is gekomen tot een onderzoeksopzet en onderzoeksvragen. Eind mei 2023 is het onderzoeksvoorstel aan de Kamer voorgelegd. De Kamer heeft destijds besloten om te wachten met de enquête. Op 13 december 2023 is de enquêtecommissie alsnog ingesteld met een (met algemene stemmen aangenomen) motie.