Oud-Kamervoorzitter Dick Dolman: 'gezicht en hoeder van parlementaire democratie'

De Tweede Kamer heeft op donderdagmiddag 31 januari 2019 haar oud-Voorzitter Dick Dolman herdacht. Hij overleed op woensdag 23 januari op 83-jarige leeftijd. Dolman was Voorzitter van de Tweede Kamer van 1979 tot 1989. Vanaf 1970 was hij Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Dick Dolman in 1982, vlak nadat hij opnieuw gekozen is als Tweede Kamervoorzitter. Foto: Nationaal Archief.
Dick Dolman in 1982, vlak nadat hij opnieuw gekozen is als Tweede Kamervoorzitter. Foto: Nationaal Archief.

Tijdens de herdenking spraken Voorzitter Khadija Arib en minister-president Rutte. Behalve zijn vrouw, kinderen en kleinkinderenwas ook een aantal oud-Voorzitters bij de herdenking.

‘Veel betekend voor de Kamer en de democratie’

Kamervoorzitter Khadija Arib herdacht Dick Dolman als 'de man die gedurende tien jaar het gezicht en de hoeder van onze parlementaire democratie was'. "Voorzitter Dolman oogstte binnen en buiten de Kamer waardering voor zijn strakke manier van voorzitten. Iemand met gezag, die orde hield, maar ook van een 'gebbetje' hield."

Trots op het parlement

Voorzitters in 2017
In 2017 waren alle oud-Voorzitters te gast bij Khadija Arib, de huidige Tweede Kamervoorzitter. Van links naar rechts Wim Deetman, Anouchka van Miltenburg, Piet Bukman, Gerdi Verbeet, Dick Dolman, Khadija Arib, Frans Weisglas en Jeltje van Nieuwenhoven.

Tijdens een ontmoeting met oud-Voorzitters in 2017 vertelde Dolman aan Arib dat hij trots was op het parlement en op het ambt van Kamervoorzitter. Hij beschouwde de politiek als een plek waar mensen met een verschillende achtergrond elkaar ontmoeten, en gebonden zijn aan geschreven en ongeschreven regels.

'Diepe liefde voor de Kamer'

In een eerste reactie op het overlijden van Dolman zei Arib op maandag 28 januari: “Dolman genoot van het debat, dat hij met strakke hand in goede banen wist te leiden. Hij had een diepe liefde voor de Kamer en werd door de hele Kamer gerespecteerd. Hij heeft veel betekend voor de Kamer, het ambt van Kamervoorzitter en onze parlementaire democratie als geheel. We wensen zijn familie veel sterkte toe.”