Onderzoek ongewenste beïnvloeding van start

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft op 4 juli 2019 officieel de Parlementaire ondervragingscommissie naar ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties in Nederland geïnstalleerd. Zij droeg de voorzittershamer over aan CDA-Kamerlid Michel Rog: hij is door de commissie verkozen om deze te gaan leiden. SP-Kamerlid Ronald van Raak is de ondervoorzitter.

Ondervragingscommissie ongewenste beinvloeding
Van links naar rechts: Niels van den Berge (GroenLinks), Edgar Mulder (PVV), Rutger Schonis (D66), Tunahan Kuzu (DENK), Ronald van Raak (SP), Michel Rog (CDA), Chris Stoffer (SGP), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Mark Harbers (VVD).

De commissie voert een verkorte parlementaire enquête ofwel flitsenquête uit, zoals dit type parlementair onderzoek volgens voorzitter Michel Rog in de volksmond ook wel genoemd wordt. De enquête richt zich op ongewenste beïnvloeding van maatschappelijke en religieuze organisaties, zoals moskeeën, uit onvrije landen. Het onderzoek moet ook inzicht geven in de mogelijkheden om deze beïnvloeding te doorbreken. Na de officiele handelingen gaf de voorzitter een toelichting op de onderzoeksopzet en de tijdlijn. De commissie gebruikt het zomerreces om zich in te werken in het onderwerp, waarna in november van dit jaar de openbare verhoren volgen.   

Achtergrond

De vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in opdracht van het Presidium het onderzoeksvoorstel voorbereid, samen met leden van de commissies van Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. Meer over de commissie en de totstandkoming ervan leest u op de commissiepagina.

Ondervraging

Een parlementaire ondervraging is een kortlopende vorm van de parlementaire enquête, die het mogelijk maakt om getuigen en deskundigen onder ede te horen.

Leden van de commissie

De commissie bestaat, naast voorzitter Michel Rog (CDA) en ondervoorzitter Ronald van Raak (SP), uit de volgende leden: Mark Harbers (VVD), Edgar Mulder (PVV), Rutger Schonis (D66), Niels van den Berge (GroenLinks), Gert-Jan Segers (ChristenUnie), Chris Stoffer (SGP) en Tunahan Kuzu (DENK).

Meer informatie

Het onderzoeksvoorstel leest u hier.