Nieuwe vlag voor plenaire zaal Tweede Kamer

Ruim een meter hoger, een ronde voet en een groter dubbel gestikt vlaggendoek. De tijdelijke Nederlandse vlag in de plenaire zaal is dinsdag 29 mei 2018 vervangen door een nieuwe, chiquere versie. Bij het begin van het vragenuur liet Voorzitter Khadija Arib weten blij te zijn met de vlag: "Deze nieuwe vlag past veel beter bij de grootte van de zaal en straalt meer grandeur en klasse uit in ons huis."

'Meer grandeur en klasse'

De nieuwe vlag achter de stoel van de Kamervoorzitter
De nieuwe vlag achter de stoel van de Kamervoorzitter

De kunstcommissie van de Tweede Kamer, die zich onder andere bezighoudt met de kunstcollectie van de Tweede Kamer, heeft een positief advies uitgebracht over de nieuwe vlag.

Khadija Arib, Voorzitter van de Tweede Kamer: ‘Ik ben blij deze nieuwe vlag te kunnen presenteren. Deze nieuwe vlag past veel beter bij de grootte van de zaal en straalt zo wat meer grandeur en klasse uit in het Nederlandse huis van de democratie’.

Ontwerp

De nieuwe vlag is ontworpen door huisarchitect Askon Eden en is door een meubelmaker vervaardigd. Het vlaggendoek is gemaakt van sterk geweven polyester, een stof die meestal gebruikt wordt om scheepsvlaggen van te maken. Stof dus die tegen een stootje kan, maar ook een klassieke uitstraling heeft. De ronde voet is gemaakt van perenhout en de mast van gepareld roestvrij staal.

Achtergrond

Op 2 november 2017 stemde de Tweede Kamer in met een motie van de Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Geert Wilders (PVV). In deze motie vroegen de leden de Nederlandse vlag voortaan in de Tweede Kamer zichtbaar op te stellen. De overweging is dat in de vergaderzaal van het parlement de nationale vlag een mooie en duidelijke functie heeft als symbool van de natie en dat het plaatsen van een vlag in veel andere landen al gebruikelijk is. Een paar weken na de motie is een tijdelijke vlag geplaatst op een prominente plaats in de zaal, direct achter de Voorzittersstoel.

Kosten

De vlag is gemaakt van hoogwaardige materialen zoals een stevig vlaggendoek en een handgemaakte perenhouten voet, passend bij het meubilair in de zaal. De totale kosten voor materiaal, ontwerp en productie zijn ongeveer 12.000 euro. Deze nieuwe vlag is vanaf vandaag onlosmakelijk onderdeel van de Tweede Kamer.

de nieuwe en oude vlag achter de Voorzittersstoel
Links de oude vlag, rechts de nieuwe.