Nieuwe Tweede Kamer beëdigd

Op donderdagmiddag 23 maart 2017 was de eerste vergadering van de nieuwe Tweede Kamer. Die begon met de beëdiging van een tijdelijk Voorzitter, meteen gevolgd door de beëdiging van alle Kamerleden. Zij legden een eed of belofte af. Van hen zijn er 71 nieuw in de Kamer.

Kamerlid Raemakers staat in plenaire zaal
Rens Raemakers (D66), met 25 jaar het jongste Kamerlid, legt de belofte af.

Eed of belofte

Tijdens de beëdiging van de nieuwe Tweede Kamer legden alle 150 Kamerleden in de plenaire zaal de eed of de belofte af. Dit gebeurde op alfabetische volgorde.

Sinds de verkiezingen van woensdag 15 maart is het kabinet-Rutte II demissionair. Dit maakt het mogelijk dat donderdag 23 maart een aantal bewindspersonen is beëdigd als Tweede Kamerlid. Tijdens de formatie zijn zij dan zowel Tweede Kamerlid als minister of staatssecretaris. Dit geldt bijvoorbeeld voor Mark Rutte (VVD) en Lodewijk Asscher (PvdA).

Aanslag Londen

Een aanslag nabij het Britse parlement in Londen kostte woensdag 22 maart aan zeker vier mensen het leven, onder wie de dader. Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft laten weten dat de installatie van de nieuwe Kamer door deze ‘vreselijke aanslag’ overschaduwd wordt. Arib: “Ons hart gaat uit naar onze collega’s in Westminster. Namens de Tweede Kamer heb ik het Britse parlement veel veerkracht en sterkte toegewenst bij het verwerken van deze aanslag.”

Toelating nieuwe Tweede Kamerleden

Op woensdag 22 maart was de laatste vergadering van de Tweede Kamer in oude samenstelling. Het was aan de oude Kamer om de toelating van de nieuwe Tweede Kamerleden te bekrachtigen. Dit gebeurde op grond van een voorstel van de commissie voor de Geloofsbrieven. Op dinsdag 21 maart stelde de Kiesraad de uitslag van de verkiezingen officieel vast, inclusief de zetelverdeling.

Verkiezing Kamervoorzitter

Na de beëdiging ging de nieuwe Tweede Kamer donderdag 23 maart meteen aan het werk. Zij besloot allereerst over de profielschets voor de Voorzitter. Alle Kamerleden konden zich van maandag 27 maart 10.00 uur tot dinsdag 28 maart 10.00 uur kandideren voor het Kamervoorzitterschap. Alleen de huidige Voorzitter Khadija Arib heeft zich verkiesbaar gesteld. Op woensdag 29 maart kiest de Kamer haar Voorzitter in een plenair debat. De nieuwe Tweede Kamer sloot haar eerste vergadering af met een regeling van werkzaamheden, de eerste mogelijkheid om nieuwe vergaderpunten aan te melden. Ook was er al meteen een kort debat, over een informele bijeenkomst van de Europese Raad, gevolgd door de eerste stemmingsronde van de nieuwe Tweede Kamer.