Leer de Tweede Kamer kennen met je oren en je handen

Donderdag 25 september heeft Voorzitter Anouchka van Miltenburg een audiomaquette van de Tweede Kamer in gebruik genomen. De maquette is een wegwijzer voor mensen met een visuele beperking.

Audiomaquette van de plenaire zaal van de Tweede Kamer

Aan de tafel met de maquette zitten drie koptelefoons. Zet je een koptelefoon op, dan word je welkom geheten in het gebouw van de Tweede Kamer. Het voelen kan beginnen. Bij elk object dat je aanraakt, vertelt de audiogids een ander verhaal. Over de interruptiemicrofoon bijvoorbeeld. Of over de bustes in de Statenpassage.

Met een klik op de knop kun je kiezen voor een andere vertellaag. Architect Pi de Bruijn legt dan uit wat hij met de ruimten van de Tweede Kamer heeft bedoeld. In weer een andere laag geeft cabaretier Vincent Bijlo aan kinderen een wervelende democratieshow.

Al twee keer eerder stond de audiomaquette in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Na uitgebreide tests en verbeteringen is nu de definitieve versie klaar.

Inspirerende omgeving

Volgens Voorzitter Anouchka van Miltenburg helpt de maquette om de Kamer te ervaren:“De Tweede Kamer is zo’n inspirerende omgeving, dat het beleven ervan niet voorbehouden mag zijn aan mensen die het daadwerkelijk kunnen zien.”

De audiomaquette is een initiatief van fotograaf Hannes Wallrafen. Na zijn plotselinge blindheid door een erfelijke oogziekte heeft hij in 2004 de stichting Geluid in Zicht opgericht. Het doel van de stichting is om de beleving en toegankelijkheid van openbare gebouwen voor bezoekers met een visuele beperking te vergroten, met behulp van audiomaquettes. De maquette van de Tweede Kamer is de eerste in zijn soort.

Zelf de audiomaquette proberen

De Statenpassage is op werkdagen te bezoeken. Neem daarvoor de ingang van Lange Poten 4. Vergeet niet uw legitimatie mee te nemen.