Werkbezoek van commissie Buitenlandse Zaken naar Iran uitgesteld

Een delegatie van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken heeft besloten om het werkbezoek aan Iran uit te stellen. De uitnodiging voor het werkbezoek kwam van de voorzitter van de Commissie voor Nationale Veiligheid en Buitenlands Beleid van het Iraanse parlement, Alaeddin Boroujerdi. De delegatie had dit werkbezoek aanvankelijk gepland van 27 april tot 3 mei 2014.

De delegatie heeft besloten tot uitstel van het werkbezoek aan Iran omdat de huidige stand van zaken wat betreft de invulling van het programma niet voldoende basis biedt voor een zinvol en informatief werkbezoek. Bij het voorbereiden van het programma voor dit werkbezoek is gebleken dat een belangrijke wens van de delegatie voor de invulling van dit programma, namelijk een informeel gesprek van de delegatie met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld (civil society), op bezwaren stuit van het Iraanse parlement.

Maatschappelijk middenveld

De delegatie hecht eraan tijdens het bezoek aan Iran niet alleen met vertegenwoordigers van de Iraanse overheid en parlement te spreken, maar ook de mogelijkheid te hebben tot contacten met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, zoals gebruikelijk bij buitenlandse werkbezoeken van delegaties uit de Tweede Kamer.

De delegatie spreekt de hoop uit dat een bezoek aan Iran alsnog plaats kan vinden als wederzijdse overeenstemming tot stand komt over de invulling van het programma van het werkbezoek.