Werkbezoek over windmolenparken op zee

De Kamerleden van de commissie voor Infrastructuur en Milieu gaan vrijdag 11 april 2014 op werkbezoek in de gemeenten Noordwijk en Zandvoort. Het werkbezoek staat in het teken van windmolenparken op zee.

Het kabinet wil in de toekomst meer windenergie opwekken op zee. In een zoektocht naar geschikte locaties voor windmolenparken in de Noordzee komt ook het kustgebied voor Zandvoort en Noordwijk in het vizier. De Kamerleden laten zich in deze gemeenten informeren door deskundigen, belangenorganisaties en voor- en tegenstanders van de plannen voor windmolenparken voor de kust in dit gebied.

Noordwijk

Het werkbezoek begint in de gemeente Noordwijk. De delegatie wordt daar ontvangen door wethouder Bas Brekelmans. Vervolgens spreken de Kamerleden met vertegenwoordigers van de Stuurgroep Maritieme Windmolenparken, de Nederlandse Wind Energie Associatie, de KIMO (vereniging van kustgemeenten met gemeenschappelijke belangenorganisatie van lokale overheden) en Eneco. Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op de bezwaren en de mogelijkheden om de doelstellingen van het Energieakkoord te kunnen realiseren met het behoud van kustwaarden.

Zandvoort

Het werkbezoek gaat verder in de gemeente Zandvoort. De leden worden hier ontvangen door wethouder Belinda Göransson. Daarna gaan de Kamerleden in gesprek met vertegenwoordigers van de Vissersbond, de Strandpachtersvereniging, het bedrijfsleven en de bewoners over de maatschappelijke impact van windmolenparken die zichtbaar zijn vanaf de kust.

Petitie over negatieve effecten

Aansluitend nemen de leden een petitie in ontvangst van het Bewonersplatform Leefbare Kust. In de petitie wordt aandacht gevraagd voor de negatieve effecten van windmolens die zichtbaar zijn vanaf het land voor de kustwaarde en de kustbeleving.

Delegatie:

De delegatie bestaat uit de volgende leden:

- Liesbeth van Tongeren (delegatieleider, GroenLinks)

- Pieter Litjens (VVD)

- Aukje de Vries (VVD)

- Agnes Mulder (CDA)

- Jan Vos (PvdA)