Voorzitter Kroatisch parlement bezocht Eerste en Tweede Kamer

Josip Leko, voorzitter van het parlement van Kroatië, heeft op 10 en 11 maart een bezoek gebracht aan de Eerste en Tweede Kamer.

De voorzitter van het Kroatisch parlement (tweede van rechts) bij de Erelijst van gevallenen in de Tweede Kamer. Uiterst links Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol. Uiterst rechts Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Op 1 juli 2013 is Kroatië toegetreden tot de Europese Unie. Kroatië en Nederland hebben ter voorbereiding op deze toetreding intensieve parlementaire contacten onderhouden. Het delegatiebezoek aan Nederland markeerde de afronding van deze periode.

Eén Kamer

Anders dan in Nederland bestaat het parlement van de republiek Kroatië uit één Kamer. Dinsdag 11 maart sprak parlementsvoorzitter Josip Leko met leden van de commissies voor Europese Zaken en voor Buitenlandse Zaken/Defensie van de beide Kamers. Tijdens het gesprek ging het over de ontwikkelingen in Europa, de rol van de nationale parlementen binnen de Europese Unie en de bilaterale verhouding op parlementair niveau tussen Kroatië en Nederland.

Behalve parlementsvoorzitter Josip Leko waren onder anderen de voorzitters van de Kroatische commissie voor Europese Zaken en de commissie voor Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur te gast bij de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer). Op maandag 10 maart waren zij in de Eerste Kamer al ontvangen door Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.